Treurwilg achter stadskantoor kan niet verplaatst worden

De treurwilg die achter het stadskantoor staat wordt toch gekapt. De benodigde omgevingsvergunning, is inmiddels aangevraagd en ook verleend. Helder Helmond wilde graag dat de boom behouden bleef en eventueel verplaatst zou worden. Daar stelde de fractie schriftelijke vragen over aan het College van Burgemeester en Wethouders. Het antwoord: “Niet mogelijk”.

College: “De boom is in verzwakte toestand. Hierover bestaat voor ons geen twijfel. De boom is al vele jaren aangetast door een tonderzwam.” In 2011  viel er een tak met een omtrek van zo’n 40 centimeter naar beneden. “Sindsdien wordt de boom uit veiligheidsoverwegingen periodiek geknot. Dit knotten zorgt er tegelijkertijd voor dat de boom periodiek wordt aangetast.”

Kosten te hoog voor het risico

De boom verplaatsen zou de gemeente tot in de tienduizenden euro’s gaan kosten. Daarbij is er ook nog een reëele kans dat de verplaatsing niet succesvol is en de boom alsnog dood gaat. “Door het verplaatsen zal de boom verder worden aangetast. Het is dan namelijk nodig een zeer groot deel van de wortels te verwijderen (wat bovendien ingewikkeld is vanwege de bodemverontreiniging). De conditie van de boom zal nog meer achteruit gaan door het verwijderen van de wortels.”

Met de verplaatsing van de boom zal de tonderzwam ook niet verdwijnen, de levensduur van de boom is daardoor dus al zeer beperkt. Naar verwachting is dat nog maar zo’n 5-10 jaar. “De kosten van verplaatsen zijn – zeker wanneer deze worden afgezet tegen de resterende levensduur – buitenproportioneel hoog.”

Vergunning

De omgevingsvergunning is op 10 december gepubliceerd op de gemeentepagina en de website van de gemeente, op dat moment is ook de bezwaartermijn van zes weken gestart. Die termijn loopt 21 januari 2021 af. Stichting Natuurvanvroeger Nu heeft bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch al bezwaar aangetekend tegen het verlenen van deze vergunning.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Liam Toll

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *