Treurwilg achter stadskantoor wordt toch verplaatst

De oude treurwilg achter het stadskantoor in Helmond krijgt er minstens nog twintig levensjaren bij. De boom wordt niet gekapt, maar wordt toch verplaatst. Maar een paar meter verder, naar het Parc Bruxelles aan de Groenstraat. Burgemeester en wethouders zijn van gedachten veranderd na een derde onderzoek door een gespecialiseerde boomchirurg die ervaring heeft met het verplaatsen van oude bomen.

De karakteristieke treurwilg die nu nog achter het stadskantoor staat moest wijken voor de nieuwbouw van het Huis voor de Stad. “Maar wijken is geen kappen”, stelde de fractie Helder Helmond begin december vorig jaar. “De boom is tot monument verklaard”, zei Michael Rieter toen. “Dan zou je je ook moeten inzetten voor verplaatsen.”

Toch publiceerde de gemeente daarna een kapvergunning. Daartegen werd direct bezwaar gemaakt door Helder Helmond, stichting Natuur van vroeger NU en het IVN Helmond. Uit eerdere onderzoeken die de gemeente liet uitvoeren bleek dat de treurwilg verzwakt is door een tonderzwam in de stam. Ook zouden er takken van gevallen zijn, dat tot gevaarlijke situaties leidde, schreef het college in een reactie op de bezwaren. “De boom wordt daarom geregeld  geknot, maar dat zorgt er ook voor dat hij daardoor verzwakt.”

Deskundige

‘Door de boom te verplaatsen is de kans groot dat de boom het niet redt’, volgens burgemeester en wethouders toen. Bovendien zou het verplaatsen veel te duur worden. Wethouder Harrie van Dijk: “We hebben dat toen geschat op wel 75.000 euro. Maar na het laatste onderzoek blijkt dat een derde minder te zijn.” De wethouder refereert aan het onderzoek van https://www.vdvorstbomen.nl/over-het-bedrijf. Die beweert dat de boom het zeker nog 20 jaar kan volhouden. ‘De monumentale boom is aangetast door een houtrotzwam, maar die is niet agressief. Met het juiste onderhoud kan de boom nog jaren mee en is hij verschuifbaar’. Bovendien vraagt het verplaatsen minder tijd dan werd gedacht. Het college ging ervan uit dat verplaatsing van de wilg veel voorbereidingstijd zou vergen. Daarom zou het ‘niet meer inpasbaar zijn binnen de planning van het Huis voor de Stad’.

De treurwilg aan het Groenpad heeft een vermelding op monumentaltrees.com. Daarmee is de boom geen officieel monument in Helmond, maar wel beschreven als karakteristiek en bijzonder. Wethouder Van Dijk legt uit dat het college van mening is veranderd vanwege de expertise van Van de Vorst. “Het is een ultieme poging om de boom te redden. Die kans grijpen we graag aan. Van het besluit om de boom te kappen, hebben we buikpijn gehad. Daarom geven we het nu graag een kans.”

De boom, met een kluit van 8 bij 8 meter en een 20 meter hoge stam, wordt nog dit voorjaar verplaatst. Omwonenden, raadsleden en bezwaarmakers zijn vanmiddag op de hoogste gebracht.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *