Twee derde van Nederlanders wil klantentoilet in supermarkt: Helmondse buurtsupers laten het afweten

Uit onderzoek van het MDL Fonds blijkt dat 63 procent van de Nederlanders een klantentoilet in hun supermarkt wil. Voor één op de vijf Nederlanders is een toilet bij een supermarkt belangrijk of zelfs essentieel stelt het fonds dat zich inzet voor maag-, lever- en darmpatiënten. In Helmond heeft geen enkele buurtsuper zich aangemeld voor de HogeNood-app, waarin klantentoiletten opgenomen zijn. “Dat is wel opvallend laag, meestal zijn er wel een of twee supermarkten per grotere kern die hun toilet in de app hebben gezet.”

Het MDL Fonds liet onderzoek uitvoeren onder meer dan 1000 Nederlanders in het kader van Nationale Toiletdag die op donderdag 20 maart plaatsvindt. Volgens directeur Mariël Croon loopt Nederland “hopeloos achter” bij veel andere westerse landen waar de plaatsing van openbare toiletten als eerste levensbehoefte wordt gezien. “Het ontbreken van wc’s belemmert veel mensen in hun bewegingsvrijheid. Het wordt hoog tijd dat er hier nu echt iets aan gebeurt.”

Eén op de vier Nederlanders durft namelijk soms tot vaak niet naar buiten door gebrek aan toiletten. “Met de overduidelijke behoefte aan een toilet in de supermarkten ligt er een belangrijke verantwoordelijkheid bij supermarkten om de behoefte te erkennen en hierin te investeren”, zegt woordvoerder Ivo Thonon van het MDL Fonds.

Hogere omzet
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagden vindt dat de aanwezigheid van een klantentoilet de verantwoordelijkheid is van de supermarkt zelf. Het aanbieden van openbare toiletten kan volgens de ondervraagden bijdragen aan een hogere omzet. Eén op de tien Nederlanders geeft aan alleen naar een supermarkt te gaan waarvan ze zeker weten dat er een toilet aanwezig is. Dat betekent dat supermarkten met een toilet daarmee extra klanten kunnen aantrekken.

Verder blijkt uit eerder onderzoek dat winkels nu juist omzet mislopen, omdat klanten eerder naar huis gaan als ze aandrang hebben. Door de aanwezigheid van een klantentoilet in de HogeNood-app te zetten, helpt dat klanten over hun drempelvrees heen stelt de woordvoerder. “Dat er in Helmond geen enkele supermarkt in de app is opgenomen, is opvallend. Meestal zijn er wel een of twee supermarkten per grotere kern die hun toilet in de app hebben gezet. In de gemeenschap is het misschien algemeen bekend dat je in een bepaalde supermarkt probleemloos naar het toilet mag, maar toeristen, mensen van buiten de gemeente en andere dagjesmensen weten dat niet.”

Zorgeloos boodschappen doen
Veel buik- en blaaspatiënten willen volgens de woordvoerder zeker weten of er een toilet voor hen beschikbaar is. “Pas als er in die app staat dat je er ook écht naar het toilet kan, durven ze erop uit te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de klanten een toilet verwacht. Dat houdt in dat één op de tien mensen niet zonder toilet in de supermarkt kan, dus als je er eentje hebt: zet hem in de app en krijg zo meer klanten en omzet.”

In het buitenland is een toilet in de supermarkt volgens het fonds al lange tijd de normaalste zaak van de wereld, terwijl dat in Nederland niet het geval is. Toch wil meer dan de helft van de Nederlanders ook hier toiletten in supermarkten. Door het aanbieden van toiletten in supermarkten kunnen mensen met een beperking of chronische aandoening ook zorgeloos boodschappen doen. Die hoeven dan niet meer thuis te blijven uit angst dat er geen toilet is.

Lees ook: Helmond slaat pleefiguur als het om openbare toiletten gaat

Foto: Tim Mossholder/Pexels

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *