Uitbreiding rol gemeente bij schulddienstverlening

Helmond breidt de schulddienstverlening uit met budgetbeheer en budgetcoaching. Wethouder Erik de vries presenteerde dit voorstel tijdens de bijeenkomst van de adviescommissie dinsdagavond. Het voornemen werd door de Helmondse politiek breed omarmd. Bert Valentijn (PvdA) complimenteerde het college dan ook met het feit dat Helmond op dit gebied ‘naast mensen gaat staan’.

Gemeenten zijn sinds 2012 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Deze wet zegt dat iedere inwoner actief ondersteund dient te worden bij het vinden van een oplossing voor haar of zijn financiële problemen. Uit landelijk onderzoek is bekend dat er gemiddeld vijf jaar verstrijkt voordat een inwoner met schulden hulp vraagt. De gemiddelde schuld is dan opgelopen tot ca. € 43.000,-
(in Helmond ca. € 39.000,-). Ook blijkt uit onderzoek dat iedere euro die wordt geïnvesteerd in schuldhulpverlening, zich ruim twee keer terugverdient.
Binnen de schulddienstverlening zijn budgetbeheer en budgetcoaching belangrijke instrumenten. Budgetbeheer heeft als doel dat betalingen tijdig worden gedaan en dat er geen (nieuwe) schulden of betalingsachterstanden ontstaan. Dankzij budgetcoaching leert de inwoner om zelf zijn/haar financiële zaken op orde te houden. Voor sommige inwoners kan budgetbeheer en budgetcoaching een oplossing zijn om meer grip te
krijgen op de financiën.

Doelgroep

Budgetbeheer en budgetcoaching kosten geld. Voor mensen met een minimuminkomen zijn deze kosten vaak te hoog, terwijl ze er wel baat bij kunnen hebben. Door gratis budgetbeheer en budgetcoaching aan te bieden voor inwoners met een laag inkomen, kunnen schulden en hulptrajecten voorkomen worden. Dit is positief voor de inwoner én de maatschappij.
Helmond wil de doelgroep minima tot 120 procent van de bijstandsnorm gratis budgetbeheer en budgetcoaching aanbieden. Voor de groep met een inkomen tussen de 120-150 procent van de bijstandsnorm wordt (waar nodig) gezocht naar maatwerkoplossingen binnen de bestaande organisaties zoals schulddienstverlening, sociale teams, LEV-groep.

Kwaliteit

Door het zelf uitvoeren van de budgetbeheer en budgetcoaching heeft de gemeente invloed op de kwaliteit. Budgetbeheer en budgetcoach zijn namelijk vrije beroepen. Dat betekent dat er geen opleidingseisen zijn en iedereen dus budgetbeheerder of budgetcoach kan worden. Er is niemand die het werk van deze mensen controleert. Door deze diensten zelf aan te bieden, heeft de gemeente een grotere invloed op de kwaliteit.

Licht waar mogelijk, zwaar waar nodig

Bovendien zullen inwoners niet meer ‘onnodig’ worden doorverwezen naar bewindvoering. Dat is een redelijk zware en kostbare maatregel. Als iemand niet meer in staat is om zijn eigen geldzaken te regelen, kan die bewindvoering aanvragen. Het is een laatste redmiddel. Je moet ervoor naar de rechter. Inwoners worden soms doorverwezen naar bewindvoering omdat daarvoor een vergoeding mogelijk is vanuit de bijzondere bijstand. Alhoewel de lichtere variant van budgetbeheer en budgetcoaching in sommige gevallen wellicht een betere optie zou zijn, werd hier niet altijd
voor gekozen. De klanten hadden er het geld niet voor. Door budgetbeheer en budgetcoaching kosteloos aan te bieden wordt de financiële drempel weggehaald. Zodat de inwoner op de juiste plek geholpen wordt. ‘Licht waar mogelijk, zwaar waar nodig,’ is hierbij het uitgangspunt.

Proef

Gedurende de periode 2021 en 2022 wordt de uitbreiding van budgetbeheer en budgetcoaching als proef uitgeprobeerd. De inwoners en maatschappelijke partners van de gemeente worden daarover geïnformeerd.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *