In het spoeddebat over de uitzetting van drie Oekraïense gezinnen uit de opvang aan de Nachtegaallaan liet burgemeester Blanksma weten dat zij zelf het besluit had genomen dat deze gezinnen de opvang aan de Nachtegaallaan moesten verlaten.

Partijen aan het woord

VVD, Helder Helmond en CDA hadden een spoeddebat van de gemeenteraad aangevraagd op woensdag 11 oktober. Zij maakten zich druk over de plotselinge uitzetting van drie Oekraïense gezinnen uit de opvang aan de Nachtegaallaan en kregen als eerste het woord.

‘Zonder pardon op straat’

Volgens Serge van de Brug van de VVD ging het vooral om alleenstaande moeders met kinderen. Waren deze gezinnen, zogenaamde klokkenluiders met klachten over de regels in de opvang, ‘zonder pardon op straat gezet’, wilde hij weten. 

Stefanie Brugmans van Helder Helmond vond dat de bewoners die nu klaagden ook hetzelfde behandeld moesten worden als deze eerdere klagers.

Ron Peters van het CDA liet in zijn inbreng weten dat zijn partij duidelijkheid wil krijgen over de besluitvorming. De bijeenkomst tussen politiek en bewoners, die in september plaatsvond, bracht niet de verandering die het CDA gehoopt had.

Burgemeester geeft uitleg

Volgens burgemeester Elly Blanksma moesten de drie Oekraïense gezinnen snel verhuizen. De spanningen in de opvang liepen zo hoog op dat de leefbaarheid van alle bewoners in het geding kwam. Er zitten 270 vluchtelingen in de Nachtegaallaan, moeders met kinderen, waarvan ongeveer 80 procent werk heeft. De andere 20 procent krijgt leefgeld.

Leefbaarheid waarborgen

“De spanningen zijn vanaf het begin van dit jaar opgelopen”, vertelde de burgemeester. “Er waren zelfs klachten vanuit het nabijgelegen winkelcentrum. We moesten de leefbaarheid waarborgen. Er was veelvuldig contact met Vluchtelingen Werk Nederland. Na verwerking van alle informatie heb ik als burgemeester het besluit genomen om de drie gezinnen te verplaatsen.”

Excuus van VWN voor te vroege conclusie

Vluchtelingen Werk Nederland stuurde een excuusbrief naar het college van B&W en de gemeenteraad in Helmond. Daarin schreven zij dat ze tot een pijnlijke constatering waren gekomen. De conclusie dat de drie gezinnen verwijderd moesten worden, had nog niet gemaakt mogen worden. Deze bewoners waren waren zelf niet voldoende gehoord in de analyse.

VWN herhaalde ook dat zeker duidelijk is dat de meeste bewoners die zij
spraken geen klachten hebben  over de locatie of het  management. Zij hebben ervaren dat het management aanspreekbaar is op hun gedrag en daarop kunnen reflecteren.

Hoe nu verder

“Staatssecretaris Van de Burg zal zich actief bemoeien met het zoeken naar onderdak voor de gezinnen”, aldus burgemeester Blanksma. “Ik heb best een stevig gesprek gehad met de staatssecretaris. Hij kijkt mee vanavond”, liet zij woensdagavond horen. De gezinnen hebben voorlopig een plek gekregen in hotels. Volgens Blanksma wordt er alles aan gedaan om ze te begeleiden, ook op het gebied van onderwijs en werk.

Twee moties

Ondanks de kritiek vanuit oppositiepartijen, die twee moties indienden waarvan één verworpen en één aangehouden, verliep de avond verder rustig. Burgemeester Blanksma kondigde aan dat er zeker een tevredenheidsonderzoek onder de bewoners van de opvang wordt gehouden. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *