Uitrusting boa’s uitgebreid met handboeien

Nee, het is niet om ondeugende spelletjes mee te spelen. De handboeien die een boa in Helmond meekrijgt, zijn bedoeld om veilig te kunnen werken.

De uitrusting van de Helmondse boa’s is uitgebreid met een setje handboeien. Hiervoor deed de gemeente afgelopen najaar aanvraag. De handboeien geven boa’s extra mogelijkheden om een situatie beheersbaar te houden. Zo kunnen ze hun werk veilig doen. Door handboeien kunnen ze bijvoorbeeld een agressieve persoon of iemand die wil weglopen gemakkelijker en veiliger vasthouden, en dat is zowel voor de persoon als voor de omstanders prettiger. Handboeien helpen in deze situaties om te de-escaleren en rust te brengen.

Wel bodycam en handboeien, geen wapenstok

Sinds twee jaar hebben de Helmondse boa’s al een bodycam. Dat werkt prettig en kan agressie tegen boa’s voorkomen. De gemeente is vooralsnog niet van plan om geweldsmiddelen zoals een wapenstok toe te voegen aan de boa-uitrusting. Burgemeester Blanksma: “Boa’s zijn goed getraind in het omgaan met agressie en geweld. Handboeien helpen hen om veiliger te werken en kunnen rust brengen. Zodat zij samen met de politie de situatie kunnen oplossen.”

Boa’s in de wijken

In koppels gaan de boa’s elke dag de Helmondse wijken in om overlastplekken te verkennen, meldingen af te handelen en te horen wat er speelt. Ze zijn het boegbeeld voor de leefbaarheid in de wijken, ze pakken zaken aan waar mensen last van hebben in hun buurt. De boa’s zijn getraind in het omgaan met agressie en geweld en weten dus goed hoe en wanneer ze een middel als handboeien moeten inzetten.

Ook aan de slag als Boa?

Helmond wil het aantal boa’s de komende jaren uitbreiden. Er zijn nog vacatures. Boa Luuk raadt het van harte aan. Hij zegt hierover: “Het is een fijne club, de sfeer is goed en het is interessant en afwisselend werk. Je haalt er veel voldoening uit.” Dus wil jij straks ook met een setje handboeien op pad: de vacatures vind je op de website Werken bij gemeente Helmond.

Foto: Gemeente Helmond

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *