Uniek educatietraject World Press Photo

Het educatietraject bij World Press Photo is uniek voor Helmond. Dit jaar maken maar liefst 1500 leerlingen van basisscholen, voorgezet onderwijs en dit jaar voor het eerst ook studenten van de pabo gedurende vier weken kennis met de wereldse beeldverhalen tijdens ruim 70 rondleidingen in de expositieruimte in De Cacaofabriek. Helmondse leerlingen van verschillende leeftijden leren zich te verdiepen in het verhaal achter een foto en daarmee ook hun blik te verruimen op hun wereld.

Verhalende beelden roepen emotie op

Elke doordeweekse dag vinden er schoolrondleidingen in de World Press Photo Exhibition plaats in De Cacaofabriek. Aan de hand van de foto’s worden vragen gesteld ‘Wat zou de fotograaf bedoelen?’ of ‘Wat vertelt het beeld jou?’. “Daarna wordt het verhaal achter de foto vertelt. Dat doet Aart van der Aart, kunstvakdocent en rondleider voor het onderwijs. “Dat blijkt een echte eye-opener te zijn. De vrouw met een traan op de foto is niet gewoon verdrietig. De reden waaróm staat voor een aangrijpend verhaal: dat is de meerwaarde van deze foto’s. Leerlingen reageren soms verrast, soms emotioneel, maar vooral heel erg opgelucht: ‘Ik ben zo blij dat wij in Nederland wonen.’ En ook ‘Nu kan ik niet meer normaal naar een foto kijken!’ Dat bewustzijn van hun plek in de wereld is erg waardevol.”

Open je blik door langer en anders te kijken

Kinderen, en ook de meeste mensen, zijn erg visueel ingesteld. We zijn gewend om snel te oordelen over wat we zien vanuit ons eigen standpunt, terwijl we het verhaal erachter niet kennen. “Door World Press Photo Exhibition te bezoeken, ga je echt bewuster en anders naar beelden kijken. Leerlingen horen de verhalen tijdens rondleidingen en er is voor iedereen (in allerlei talen) een gratis audiotour te beluisteren via de eigen smartphone. Een echte meerwaarde”, aldus Julienne Tullemans, programmeur exposities bij De Cacaofabriek.

Van polaroid tot expositie ‘Blik op de wereld’
Nog voordat de World Press Photo open is, krijgen leerlingen les op school over het basisprincipe van World Press Photo: verhalen vertellen over de wereld door middel van krachtige beelden. Aan de hand van een thema uit de Exhibition 2022 worden ze voorbereid op wat ze later in de tentoonstelling te zien krijgen. Voor het educatieproject ‘Blik op de wereld’ gaan leerlingen uit groep 7 en 8 van Stichting Openbare Basisscholen Helmond zelf aan de slag met fotografie. Zo leren ze over standpunt en compositie en kiezen ze een thema, zoals natuur of een kleur. Geïnspireerd gaan ze in groepjes de straat op, gewapend met een polaroidcamera. De foto’s rollen meteen uit de camera en worden vervolgens in series van vijf foto’s gepresenteerd in de Lichtstraat-expositie ‘Blik op de wereld’ in De Cacaofabriek. Nadat ze hun eigen expositie mogen bezoeken, volgt het hoogtepunt van het gehele traject: de World Press Photo-tentoonstelling zelf.

Ervaar de beeldverhalen

De expositie ‘Blik op de wereld’ en World Press Photo Exhibition 2022 zijn dagelijks geopend t/m zondag 19 februari 2023: maandag t/m vrijdag van 13.00 – 20.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 – 20.00 uur. Gratis toegang, dankzij lokale partners.

De World Press Photo Exhibition 2022 wordt naar Helmond gehaald door samenwerkende partners Stichting Openbare Basisscholen Helmond, de OMO Scholengroep, Jan van Brabant College, Hogeschool de Kempel (pabo), ROC ter Aa en Driessen Groep. Mediapartners Eindhovens Dagblad en Helmond Marketing dragen bij aan de zichtbaarheid van deze wereldse beelden en lokale verhalen.

De World Press Photo Foundation is een creatieve, onafhankelijke non-profit organisatie, gevestigd in Amsterdam, Nederland. World Press Photo krijgt steun van strategische partners, de Nationale Postcode Loterij en PwC.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Ivo Mikkers - Redactie

Ivo Mikkers Redactie ondersteuning DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *