Unieke vorm van energieopwekking op de bouwplaats

Het technische bedrijf DENS in Helmond heeft een succesvolle pilot gedraaid met een Hydrozine aggregaat op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens de pilot heeft het aggregaat 2000 kWh aan energie opgewekt zonder de uitstoot van schadelijke stoffen. Nu starten DENS en bouwonderneming Heijmans een proef met een nieuwe vorm van energieopwekking.

Op de website van het bedrijf is te lezen dat het gaat om een Hydrozine-aggregaat dat op de bouwplaats het traditionele dieselaggregaat vervangt. Dit aggregaat, genaamd de DENS X2, werkt zonder de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fossiele-koolstofdioxide, stikstofoxides, zwaveloxides en fijnstof. Dat is ook de missie van het bedrijf: veilige en betrouwbare waterstofbronnen creëren die overal ter wereld duurzame energie leveren.

Hydrozine als duurzame brandstof

Duurzame energie kan overal worden opgewekt door het gebruik van de vloeibare brandstof Hydrozine in het aggregaat van DENS. Hydrozine bestaat voor het voornaamste deel uit mierenzuur en wordt geproduceerd met koolstofdioxide, water en duurzame stroom. Het aggregaat van DENS kan ruim 20kW aan energie per uur opwekken. Dit biedt de mogelijkheid om de stroombehoefte van een kleine bouwplaats CO2 neutraal te voorzien in tegenstelling tot de, nu nog vaak gebruikte, dieselaggregaat.

Heijmans over Hydrozine-aggregaat

Zowel de stikstofcrisis als klimaatverandering stellen de bouwsector voor grote uitdagingen. Heijmans wil deze uitdagingen aanpakken en is daarom een van de koplopers op het gebied van emissieloos bouwen. Het aggregaat van DENS biedt bouwbedrijven CO2 neutrale en stikstofvrije stroom voor op de bouwplaats. “Het aggregaat is de ruggengraat van de emissieloze bouwplaats en daarmee een strategisch materieel stuk voor een duurzame toekomst,” zegt Stefan Daamen van Heijmans op de website van DENS.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *