Urban Matterz Festival

Het gezelligste HipHop en Urban Festival van Brabant is terug! Ook deze 6e editie weer met alle onderdelen waar bezoekers uit binnen- en buitenland jaarlijks naar uitkijken.
Het gratis Urban Sports & Culture Festival, de spectaculaire UrbanMatterz Dance Battles en een HipHop concertavond vol unieke en eenmalige optredens door uitsluitend de allergrootsten uit de HipHop geschiedenis!

Inclusiviteit tijdens Festivalzondag op 25 september

De Urban festivalzondag in en rondom De Cacaofabriek is gratis toegankelijk. Voor de organisatie van het festival is dat erg belangrijk. Zij willen niemand uitsluiten: elk kind of volwassene moet Urban art, sports, music & culture kunnen ervaren en beleven. Dit jaar zal bij urban sports en dance (en natuurlijk graffiti/arts de nadruk komen te liggen op inclusiviteit. Iedereen moet immers kunnen meedoen! Jong of oud, met of zonder beperking, regulier onderwijs volgend of speciaal onderwijs. Hiervoor is Urban Matterz een intensieve samenwerking aangegaan met Fonds Gehandicapten Sport, Helmond Toegankelijker en Uniek Sporten de Peel en natuurlijk onze Top-partner Jibb+. Samen willen zij bezoekers laten ervaren, hoe het is om een handicap te hebben. Een uniek voorlichtingsproject, waarbij ze spelenderwijs laten zien, hoe je kunt sporten met een beperking. Ervaar hoe het is om in een rolstoel te zitten en ga met elkaar de uitdaging aan tijdens een potje rolstoelbasketbal! De bondscoach van het Nederlands zit-volleybalteam begeleidt persoonlijk de workshops met ondersteuning vanuit Jibb+ en Uniek Sporten de Peel!

Altijd al willen leren hoe je een wheelie maakt met een wheelchair, of wil je wheelchair skills ontwikkelen bij de Wheelchair Obstacle course? Het kan allebei!
De experts van Helmond Toegankelijk leren je graag hoe je dit onder de knie krijgt!

Liever sporten in een prikkelarme omgeving?

Geen probleem: Jibb+ organiseert i.s.m. Uniek Sporten de Peel speciale sportworkshops en er is aparte speeltijd beschikbaar in de pannakooi.

In de dance arena zullen jongeren met diverse soorten beperkingen, demo’s verzorgen. Zij treden op onder de naam ‘specials’ en zullen je laten zien dat een beperking geen beperking hoeft te zijn!

Urban Dance

Een absoluut hoogtepunt van het UrbanMatterz Festival zijn de explosieve dance battles, UM Break Battle en “The Next Step” International Stand-Up Battle. Opgezweept door dope MC’s, DJ’s en een dik soundsystem, gaan we dit jaar rocken in een spectaculaire Battle-area in de foyer van De Cacaofabriek. De battles gaan snel en zijn snoeihard maar rechtvaardig. Deelnemers leggen de lat ieder jaar zelf weer een stuk hoger. Alleen de allerbesten maken kans op de 1500 euro aan prijzengeld. En met dat geld kan een danser weer inspiratievolle workshops volgen om nóg beter te worden. Want daar gaat het om: kennis en moves delen en samen een geweldige vibe creëren! Dancers uit binnen- en buitenland zullen de strijd met elkaar aangaan tijdens de battles.

Host- MC Terence “Machete” van Lange (bekend om zijn vlijmscherpe commentaar), praat de battles aan elkaar en DJ Cutnice staat garant voor de beats. Het jury-panel bestaat uit de absolute top van de Nederlandse dans scene en zal de zware taak hebben om alle battles te beoordelen.

Tussen de battles door zijn er diverse demonstraties en van ‘specials’: Jongeren die het publiek laten zien dat een beperking geen beperking om te dansen is!

Programma:

10.00 – 11.00 uur: registratie en warming-up

11.00 uur: start battles

UrbanMatterz Break Battle & The Next Step Stand-Up Battle (alle leeftijden)

Break Battle: 1v1 age 14- / 2v2 age 14+

Next Step Battle (all-styles):

1v1 – all ages / 2v2 – all ages / 5v5 crew battle – all ages (all-styles)

Urban Sports op de Festival-zondag
Er is een Skatepark wat bestaat uit een miniramp, pumptrack en er vinden demo’s plaats door lokale jongeren. Het Skatepark is voor beginners en jonge kinderen en heeft een street gedeelte – BMX, inline skates, skateboard, steps. Voor gevorderden een hoge schans, inclusief pumpgedeelte en landing. Voor gevorderden – BMX, inline skates, steps.
Tenslotte een Mini half-pipe voor Skateboard, inline skates, steps en BMX.

Voor de liefhebbers is er een Panna Knockout 2vs2. In de twee pannakooien vindt een toernooi plaats voor kinderen en er is toernooitijd gereserveerd voor speciaal onderwijs. Natuurlijk met hooghoud challenges!

Streetball 3vs3 met twee poules van 5 teams. Deelnemen vanaf 15/16+. Afsluiting met finaleronde. Wanneer er geen toernooi is, dan kan er vrij gespeeld worden door kids en volwassenen.

Team (minimaal 3 spelers, maximaal 5 spelers) inschrijven via urbansports@jibbplus.nl.

Rolstoelbasketbal: workshops en demo’s in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport en Uniek Sporten De Peel.

Wheelie leren en Wheelchair Obstacle course: Altijd al willen leren hoe je een wheelie maakt met een wheelchair, of wil je wheelchair skills ontwikkelen bij de Wheelchair Obstacle course? Het kan allebei! De experts van Helmond Toegankelijk leren je graag hoe je dit onder de knie krijgt!

Liever sporten in een prikkelarme omgeving?

Geen probleem: Jibb+ organiseert i.s.m. Uniek Sporten de Peel speciale sportworkshops en er is aparte speeltijd beschikbaar in de pannakooi.

Freerunning: grote jam met speedcompetitie door Commit Freerun voor Freerunners (inloop) demonstraties en workshops voor kinderen.

Voor de allerkleinsten is er een springkussen, een kleurtafel en een kleine goalie.

Nationale Sportweek / Urban Sports Voortraject

De festivalzondag valt niet geheel toevallig op de slotdag van de Nationale Sportweek 2022 (16 t/m 25 september). Een week waarin in heel Nederland gemeenten, sportbedrijven en sportclubs activiteiten organiseren, om (nieuwe) sporters kennis te laten maken met sport en bewegen. Jibb+  organiseert van 12 t/m 23 september in samenwerking met Urban Matterz in de weken voorafgaand aan het festival, clinics op de basisscholen met hulp van alle buurtsportcoaches. Hiermee bereiken we zo’n 6000 kinderen. De clinics vinden plaats op de openbare locaties waar urban sports te beoefenen zijn. Kinderen ontvangen hierover een flyer.
Helmond Noord: BMX, Binnenstad: Straatvoetbal en steps/skateboard, Rijpelberg: Straatvoetbal / Basketbal, Dierdonk: Straatvoetbal / Basketbal / Step, Helmond Oost: Straatvoetbal / Basketbal, Brouwhuis: Tienerhuis; steps, bmx, skateboard, inline skate, Mierlo-Hout: Skatepark / voetbal, Helmond West: Straatvoetbal, Stiphout: Straatvoetbal, Warande: Skatepark en in Brandevoort: BMX, steps en skateboard. Voor jongeren in het speciaal onderwijs worden op maat clinics verzorgd op de nieuwe calisthenics locatie op Berkendonk.

Urban Art

Er zal een grote ‘free graffiti kids wand’ zijn, waar kinderen onder begeleiding aan hun eigen kunstwerk kunnen werken. Lokale en nationale bekende graffiti artiesten, zullen ter plekke live painten. Het kunstwerk verandert voortdurend en je ziet met eigen ogen hoe de getalenteerde graffiti kunstenaars te werk gaan, om tot een waanzinnig eindresultaat te komen.

Urban Market

Nieuw dit jaar is de UrbanMarket waar de vetste HipHop merchandise, art & music te koop zal worden aangeboden. Er zijn nog enkele kramen te huur (kosten euro 30). Ben jij een Urban kunstenaar of ondernemer? Dan geeft Urban Matterz jou graag de ruimte om je werk en/of handel te presenteren aan de bezoekers. Stuur even een e-mail met je voorstel naar info@urbanmatterz.nl
Wanneer: zondag 25 september
Tijd: 10.00-18.00 uur
Waar: De Cacaofabriek, Cacaokade 1 Helmond


Speciaal voor de HipHop fans

Zaterdag 24 september: GOLDEN ERA HIPHOP CONCERTAVOND
Een line-up vol exclusieve, verrassende en eenmalige optredens van oldschool helden uit de rijke Golden Era van de HipHop. Een onvergetelijk reis terug in de tijd!

HipHop minnend Nederland kijkt al maanden halsreikend uit naar de mannen van ‘Philly’s first Rap Supergroup’ TUFF CREW die met hun klassiekers als ‘My Parta Town’ en ‘Back To Wrek Shop’ garant zullen staan voor een exclusieve show. JERU THE DAMAGE en BLACK SHEEP (DRES) zullen de harten van de liefhebbers van de Golden Era HipHop sneller doen kloppen.
Het wordt een avond voor in de boeken!

Wanneer: zaterdag 24 september
Tijd: aanvang 20.00 uur (zaal open 19.00 uur)
Waar: De Cacaofabriek, Cacaokade 1 Helmond
Entree: 45 euro. Voor tickets ga je naar www.cacaofabriek.nl 

Gratis begeleide stadswandeling ‘Murals’ Helmond
Altijd al meer willen weten over de Murals in Helmond? Urban Matterz organiseert in samenwerking met Jibb+ twee stadwandelingen voor 55+. Deelname is gratis. Uiteraard kun je ook aansluiten wanneer je rolstoelafhankelijk bent (en ben je jonger dan 55, dan is dat ook geen probleem).

Urban Art kenner bij uitstek, Hans van den Berkmortel, zit vol verhalen en geeft graag achtergrondinformatie over de kunstenaars en hun werk. Na afloop van de wandeling mag je zelf aan de slag met een spuitbus en een eigen ‘tag’ spuiten. Zo creëer je jouw eigen unieke graffiti handtekening.

Wanneer: maandag 12 en vrijdag 16 september

Aanvang: 11.00 uur

Start en eindpunt: Speelhuisplein
Aanmelden: stuur een berichtje naar: jasperwijn@jibbplus.nl of bel 06-53311287

Foto: Hans van den Berkmortel

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Jibb+

Jibb+ draagt bij aan een vitaal Helmond door voldoende beweging en gezonde voeding toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor iedereen, waarbij extra aandacht is voor het verkleinen van gezondheidsverschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.