Vakcollege Helmond: theatervoorstelling tegen depressie

In de coronatijd is de ‘maatwerkweek’ ontwikkeld, een nieuw concept dat diverse keren geannuleerd werd door het virus. Deze week staan voor Vakcollege-leerlingen leerjaar 1-2-3 meerdere voorstellingen op het programma, een cursus reanimeren, uiteenlopende workshops, sport en spel, creativiteit, cultuur en de voetbalwedstrijd leerlingen-docenten. Vanmorgen werd afgetrapt met onder meer een les gebarentaal en workshops vreemde talen. Op vrijdag 8 april is de afsluiting met een voorstelling in het Annatheater.

Theatervoorstelling Laat Het Licht Aan pakt het onderwerp depressie aan, samen met de leerlingen. Zij leren symptomen van depressie te herkennen bij zichzelf, maar ook bij mensen in hun omgeving. Eén op de vijf jongeren is wel eens somber of heeft depressieve klachten. Vaak zijn er wel signalen, maar die zijn niet altijd makkelijk te herkennen. De voorstelling is speciaal geschreven voor jongeren en bestaat uit een lespakket, theatershow en een nazorgprogramma. De voorstelling vertelt het verhaal van Jarno Korf (24) die vroeger zelf leed aan een depressie. Hij werd op jonge leeftijd seksueel misbruikt door zijn stiefbroer en kwam daardoor in zijn puberjaren in een diepe depressie terecht. Met zang en spel laat hij zien waar hij tegenaan loopt binnen het gezin en zijn omgeving. Hij verloor het vertrouwen in de hulpverlening, werd steeds opstandiger in zijn gedrag en werd door zijn omgeving gezien als een probleemkind.

Bewustwording
De voorstelling is bedoeld om een andere kijk te geven op depressie, want het raakt niet alleen de persoon zelf, maar is ook heel moeilijk voor de omgeving. De bewustmakende, educatieve theatershow is is ontwikkeld in samenwerking met onder andere 113 Zelfmoordpreventie en wordt gesteund door onder meer stichting SPARKLE en de Faculty of Psychology and Neuroscience van Universiteit Maastricht. ‘Verrassend, doordringend en soms emotioneel: het bespreekbaar maken van depressie draagt bij aan de oplossing.’

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.