Zaterdag 14 januari om 14.00 uur, vond weer de installatie van Prins Briek L plaats. Op het plein voor het Kasteel van Helmond. Het was dit keer niet de traditionele bekendmaking met allerlei hints, zoals we dat gewend zijn. Deze Prins Briek L was de Keiebijters vorig jaar namelijk al voor gegaan, tijdens de gelimiteerde versie van carnaval vanwege corona. Prins Briek L der Keiebijters, is de 50-jarige Toine Brabers uit onze carnavalsstad Helmond.

Veel belangstelling

Ondanks de twijfelachtige weersomstandigheden, want er was een hele plens regen gevallen, was de opkomst van carnavalsverenigingen en het Helmonds publiek boven verwachting. Naast de Keiebijters met hun voltallige bestuur en het college van oud-Prinsen, waren ook alle andere Helmondse carnavalsverenigingen zoveel mogelijk aanwezig bij dit officiële moment. Zij heetten vandaag samen met het Helmondse publiek, Prins Briek L van harte welkom in het feest van ‘t Helmondse carnaval. Dit jaar ontbreekt, voor het eerst in haar ambtsperiode, de aanwezigheid van onze burgemeester Elly Blanksma. Zij is herstellende van een medische ingreep en zal het niet leuk vinden hier niet bij te zijn. Ze werd prima vervangen door wethouder Marita van Lierop, die als eerste de ketting om mocht hangen. Vervolgens kwamen er nog diverse personen aan bod om Prins Briek L er weer helemaal top aangekleed uit te laten zien. Vanwege het slechte weer, werd er wel een beetje haast gemaakt om zo vlug mogelijk naar de Hoftempel West-ende te kunnen gaan. Daar stonden ze binnen warm en droog en werd het motto, ‘Gôdewirmee!’ geroepen door Prins Briek L.

Keiebijters Kletstoernooi

Aansluitend aan de installatie van Prins Briek L, spoelde het grote gezelschap zich naar de Hoftempel West-Ende voor zijn receptie. Waar iedereen de gelegenheid heeft gekregen hem te feliciteren. ’s Avonds ging het befaamde Keiebijters Kletstoernooi om stipt 20.00 uur van start in De Traverse. Verdeeld over drie avonden, stappen hier twaalf kletsers in de Ton om te strijden voor de titel Opperkletsmajoor 2023. Wie hier nog een keer bij wil zijn, kan zijn/haar kaarten kopen op de Keiebijters webshop.

Bekendmaking Prins Briekske

Voor wie er dan nog geen genoeg van heeft gekregen is er op zondagmiddag 15 januari vanaf 14.00 uur in Hoftempel West-Ende, het evenement voor de Kiezelkeikes. De entree is gratis en voor niks. Deze middag leidt tot de climax van het bekend maken wie dit jaar de jeugd voor gaat als Prins Briekske. Dat is dus nog een grote verrassing.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.