Een bijzondere expositie is in Helmond aangemeerd. Het betreft de varende expositie, die je onder dompelt in de wereld van de Zuid-Willemsvaart. ‘Dat Wat Blijft’, is een expositie die de vele bijzondere verhalen over de 122 kilometer lange Zuid Willemsvaart tot leven brengt.  De expositie is vanaf zondag 4 juli te zien.

Op het binnenvaartschip Oostenwind zijn verrassende korte documentairefilms, objecten, schilderijen, borduurwerken, foto’s en poëzie over het kanaal te zien. Van 4 tot en met 11 juli ligt deze  expositie aangemeerd aan de Albatroskade, in de insteekhaven in Helmond. Maandag en dinsdag is de expositie gesloten.

Het kunstproject is een initiatief van kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen en komt in samenwerking met de bewoners en ondernemers aan de Zuid-Willemsvaart tot stand. Indringende verhalen over de Zuid-Willemsvaart. Aan de Zuid-Willemsvaart komt eigenlijk de hele wereld samen.

Geschiedenissen

Door de jaren heen vonden uiteenlopende bewoners en ondernemers hier hun plek. ‘Dat Wat Blijft’, een reizende expositie op het binnenvaartschip Oostenwind, verzamelt en bewaart hun verhalen. Door de ogen van kunstenaar Monique Broekman krijgen deze verhalen een nieuwe, waardevolle betekenis. Via indringende korte documentairefilms – over opgroeien en ondernemen, stilstaan bij het verleden, kijken naar de toekomst en in sommige gevallen ook afscheid nemen – en schilderijen, brengt zij de geschiedenissen van (oud-)kanaalbewoners tot leven.

Het Edah Museum en De Cacaofabriek in Helmond, kunstenaar Bert Loerakker en Theo van Keulen, Tahné Kleijn, stadskunstenaar van Helmond, Museum Klok en Peel in Asten, Angela de Weijer, stadscomponist van Meierijstad, en kanaaldichter Rick Terwindt leveren ook een bijdrage aan de tentoonstelling.” We maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Maar we creëren ook allemaal onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In Dat Wat Blijft worden al deze verhalen bewaard voor de toekomst.”

Activiteiten

Tijdens de opening van ‘Dat Wat Blijft’ staan er verschillende activiteiten op het programma. Zo nemen stadgids Jan van Bussel en stadshistoricus Giel van Hooff je mee van De Cacaofabriek naar de Oostenwind aan de Albatroskade. En vertellen zij onderweg meer over de interessante geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Ook staan er muzikale en poëtische verrassingen op het programma. En natuurlijk kun je de expositie in het schip bekijken

  • 13:00: officiële opening
  • 13.15 optreden van accordeonist Otine van Erp en zanger en dichter John van der Sanden
  • 14:00, 15:00, 16:00, 17:00: historische wandeling met stadsgids Jan van Bussel en stadshistoricus Giel van Hooff
  • 15:10: poëzieperformance door Kanaaldichter Rick Terwindt bij de kraan aan de Zuid-Willemsvaart, met duiker Ruud Verhees en synchroonzwemster Lisanne Verhees van Duikteam Nederweert en ZPC Nederweert

· 16:15 optreden van accordeonist Otine van Erp en zanger en dichter John van der Sanden

 

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Archief , Dat wat Blijft

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *