Veel activiteiten in Helmond rondom Wereld Alzheimer Dag

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer Nederland wil meer bekendheid geven aan dementie en de impact ervan. 1 op de vijf mensen krijgt de aandoening in Nederland; Helmond telde vorig jaar 1300 mensen met dementie; in 2050 zullen dat er 3100 zijn, een stijging van bijna 140 procent, zo becijfert Alzheimer Nederland.

Helmond wil een dementievriendelijke gemeente zijn die het taboe rondom dementie wil doorbreken. Uiteindelijk zal bijna iedere Helmonder direct of indirect ermee te maken gaan krijgen. Daarom worden door verschillende partijen de komende tijd diverse activiteiten georganiseerd.

Activiteiten Dementievriendelijk Helmond.

 • 20 september om 14.00 uur: Film “Kapsalon Romy” over de band tussen Romy en haar vergeetachtige oma. In De Cacaofabriek.
 • 20 september van 19.00 tot 21.00 uur: Lezing ‘Wat je altijd al hebt willen weten over dementie’. Verzorgd door de Helmondse schrijfster Francien van de Ven in Bibliotheek Helmond-Peel.
 • 21 september van 11.00 tot 15.00 uur gratis viering Wereld Alzheimer Dag ‘Samen aan tafel’ bij EDAH-Museum en Draaiorgelmuseum Helmond (Loods 20). Mensen met dementie én hun mantelzorgers zijn welkom. Het wordt een feest van herkenning. Een deel van de fototentoonstelling “Zonder Woorden” is te zien; verder zijn er casemanagers aanwezig om vragen te beantwoorden en wordt er een lezing gegeven over dementie. Er is een gratis lunch.
 • 21 september van 15.30 tot 17.00 uur: Familiebieb met aandacht voor het boek “Lilly en Max in de wereld van oma”. Speciaal bedoeld voor kinderen én opa’s en oma’s in Bibliotheek Helmond. Er wordt voorgelezen én samen geknutseld.
 • 21 september van 19.00 tot 21.00 uur: Alzheimer Café
  Het thema is eveneens ‘Samen aan tafel’. Een diëtiste vertelt over voeding en er zijn gezonde hapjes voor de bezoekers.
 • 26 september: 20.00 uur Film “The Father” over zorgen voor een vader én over hoe liefdevol los te laten. Helemaal nu hij steeds meer in de war raakt en z’n vertrouwde omgeving steeds minder vertrouwd voelt. Te zien in Cacaofabriek. Casemanagers dementie zijn aanwezig en na afloop van de film is het mogelijk om met hen het gesprek aan te gaan.
 • 29 september om 20.15 uur: Interactief theater met de voorstelling ‘POW WOW van Minoux.
  In theater Het Speelhuis is deze voorstelling te zien over hoe te zorgen voor onze ouderen (met dementie). Wat leren we van hen? Wat leren we van andere culturen? Een feestelijke, vrolijke en ontroerende ontmoeting tussen generaties.

Meer informatie over het volledige programma, eventuele kosten van activiteiten en wijze van aanmelding is te vinden via www.levhelmond.nl/WAD-Helmond-2023.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *