Veel belangstelling voor cursus Politiek Actief

ProDemos organiseert samen met gemeente Helmond de cursus Politiek Actief. Inwoners kunnen als deelnemer kennismaken met de lokale politiek. De cursus is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. De eerste cursusdag is op 13 september. De belangstelling is volgens de gemeente Helmond groter dan verwacht. De groepen zitten inmiddels vol.

De cursus Politiek Actief is bijvoorbeeld ook geschikt voor mensen die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. De ervaring van andere gemeenten is dat deelnemers van soortgelijke cursus politiek actief geworden zijn: als raadslid, als lid van een dorpsraad, een WMO-raad, een jongerenraad of ‘gewoon’ als actief lid van een politieke partij. “Het is een manier om meer mensen bij de lokale politiek te betrekken en de afstand tussen inwoners en overheid te verkleinen, zeker in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022”, zegt ProDemos.

ProDemos is in Den Haag gevestigd en legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. Het Bezoekerscentrum van ProDemos staat recht tegenover het Binnenhof in Den Haag.

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten en wordt gegeven in de Raadzaal van Helmond. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten, interactieve werkvormen, presentaties van een gastdocent en ontmoetingen met lokale politici.

Programma

Maandag 13 september is de eerste bijeenkomst van Politiek Actief. De cursisten gaan aan de slag tussen 19.30 en 22.00 uur. De cursusleiders inventariseren middels een quiz wat de deelnemers weten. Ze krijgen een introductie staatsinrichting en gemeenteraadsverkiezingen. Ook krijgen ze na iedere bijeenkomst een huiswerkopdracht mee. Op 20 september en 4 oktober zijn de andere bijeenkomsten. Als afsluiting ontvangen de deelnemers een certificaat.

De raadzaal van de gemeente Helmond. Foto is gemaakt nadat de raadzaal coronaproof ingericht moest worden. (Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *