Veel storingen met scanauto parkeerbeheer Helmond

Door de coronacrisis is de scanauto van parkeerbeheer in Helmond pas vanaf eind mei ingezet en werd er tot eind juni met de scanauto proefgereden. In deze proefperiode is er geen actieve parkeercontrole uitgevoerd. In de maand juli zijn er rond de duizend boetes opgelegd, waarvan het grootste deel door een internetstoring onterecht bleek te zijn. Alle boetes zijn direct na constatering van de internetstoring ingetrokken.

Dat is het antwoord van burgemeester en wethouders op de vraag van de fractie Helder Helmond. Alexandra Koolen wilde onder meer weten hoeveel onterechte bekeuringen er gegeven waren. Volgens B. en W. zijn er in de periode augustus tot en met oktober 1.647 boetes opgelegd, waarop 366 bezwaren zijn ingediend.

Wat betreft de storing in de maand juli, die is volgens de gemeente niet toe te wijzen aan één of meerdere parkeerautomaten. Het betrof een eenmalig storing op de internetverbinding. Buiten deze storing zijn er enkele kleine technische storingen geweest die geen gevolgen hebben gehad voor parkeerders. Dit waren allemaal storingen in de techniek op de achtergrond. Alle storingen zijn inmiddels verholpen.

De internetstoring had te maken met de koppeling tussen parkeerautomaten en het databestand. Bij de andere storingen ging het om een afstemmingsprobleem met het gemeentelijke parkeervergunningsysteem. Helder Helmond vindt dat een oplossing moet worden gevonden voor de problemen. De afdeling parkeerbeheer stelt volgens burgemeester en wethouders alles in het werk om storingen te voorkomen. “Storingen helemaal voorkomen is echter niet mogelijk. Wanneer zich een storing voordoet wordt deze zo snel mogelijk opgelost. Daarbij is de afspraak dat er in het betreffende gebied niet gehandhaafd wordt totdat de storing is opgelost.”

Bezwaren

Op de vraag wat er gebeurt met de boetes, eerst betalen of eerst bezwaar maken, is het antwoord: “Bezwaar maken kan zonder eerst te betalen. In afwachting van de afhandeling van het bezwaarschrift moet de aanslag wel betaald worden. Daarvoor geldt de betalingstermijn van 1 maand na de dagtekening van het aanslagbiljet. Bij de afhandeling van de bezwaren zijn we hier in de afgelopen periode coulant mee omgegaan.”

Koolen wil ook nog weten hoe de scanauto werkt met kentekenherkenning. “Hoe weet die auto dat je geld in de automaat hebt gedaan?” Voordat je kan betalen moet verplicht het kenteken ingevoerd worden. Alle aangemelde kentekens worden gedurende de ingevoerde parkeertijd opgeslagen in een databestand. Het controlesysteem van parkeerbeheer scant aan de hand van het databestand alle kentekens van de voertuigen die geparkeerd staan en controleert of er betaald is.

Evaluatie

Met betrekking tot een onderzoek waarbij is aangegeven dat bezwaren in driekwart van de gevallen een positief effect zou hebben, is in de gemeente Helmond nog geen overzicht te geven. “Momenteel ontbreken in Helmond de gegevens op dit gebied. De uitvoering van fiscale parkeerhandhaving met de scanauto, is halverwege 2020 gestart. Daarbij hebben zich zoals bekend opstartproblemen voorgedaan. Ook bij de afhandeling van bezwaren door de overgang naar een nieuwe belastingapplicatie is vertraging ontstaan. Het streven is volgens B. en W. om bij de evaluatie over de scanauto, hier meer inzicht in te kunnen geven. Die evaluatie staat gepland in het tweede kwartaal van 2021.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *