Het Elkerliek ziekenhuis heeft samen met drie andere ziekenhuizen (Catharina Ziekenhuis, Máxima MC en Anna Ziekenhuis) en ambulancezorg GGD Brabant-Zuidoost op 18 april een verbeterde werkwijze van hun interklinisch spoedtransport ingevoerd. Hierdoor is het vervoer in de regio van kritieke patiënten die beademd moeten worden (nog) veiliger.

Interklinisch spoedtransport zet men in als er geen tijd te verliezen is. Bijvoorbeeld als kritieke patiënten die beademing nodig hebben een spoedbehandeling in een ander ziekenhuis in de regio moeten krijgen. Een intensivist, anesthesioloog óf een Spoedeisende Hulp Arts van het insturende ziekenhuis begeleidt dit transport tussen de ziekenhuizen. Het vervoer gebeurt met spoedambulances van de ambulancezorg GGD Brabant-Zuidoost, die altijd snel ter plaatse kunnen zijn. De standaard beademingsapparatuur in deze ambulance is (meestal) niet voldoende. Daarom neemt men altijd extra bewakings- en beademingsapparatuur en infuuspompen mee vanuit de regionale ziekenhuizen.

Beter en veiliger

Omdat alle vier ziekenhuizen beschikken over hetzelfde beademingstoestel, kregen alle regionale spoedambulances een aanpassing. Dit beademingstoestel kun je daardoor veilig opbergen en gebruiken. Ook heeft elk ziekenhuis apparatuur klaarstaan voor bewaking en infuustoediening van speciale medicatie. Deze apparatuur kun je nu veilig en gezekerd aan de brancard bevestigen. En bij een noodstop kan deze niet meer verschuiven of losraken.

Trots

Crétien Jacobs, intensivist bij het Elkerliek ziekenhuis, is blij met deze verbeterslag. “Ik stap met een gerust hart in de ambulance voor een spoedtransport. Want alle apparatuur kan nu tijdens het vervoer op verantwoorde wijze gebruikt worden. Daardoor kan ik me volledig focussen op de zorg voor de patiënt. Ik ben dan ook trots op deze nieuwe werkwijze die we met elkaar na een lange zorgvuldige voorbereiding hebben gerealiseerd.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *