Helmond is de eerste gemeente in Nederland die de verdelging van de Japanse Duizendknoop onder controle zou hebben.

Het lijkt erop dat we weer een probleem in de natuur in de schoot geworpen krijgen, Sinds enige tijd woekert de Japanse Duizendknoop in Nederland. Voor het stoppen van de groei, zijn er duizenden zeer kleine beestjes gekweekt die op de planten worden uitgezet. Zij moeten de groei van de woekeraar stoppen, maar dan ben je hem nog niet kwijt.

De firma Geraerts uit Someren heeft zich ook op deze klus gestort, om deze woekerplant uit te roeien en onder controle te krijgen. Het is een hele klus, want heel Nederland kampt met dit probleem. In Helmond zijn verschillende plekken waar deze woekeraar  moet worden vernietigd. Dit moet echter wel meerdere malen per jaar gebeuren, tot hij is uitgeput. Ze hebben hiervoor hun geheel eigen methode voor. Op mijn vraag wat het geheim is van het middel dat gebruikt wordt om het spul te verdelgen, krijg ik als antwoord  ‘gewijd heet water / stoom,  dus milieuvriendelijk ook nog’.  In de vier laatste foto’s in deze fotoserie, ziet u ook de woekerplant voor en na een behandeling door de firma Geraerts.

Tekst,  Henk van Dijk

Foto’s, Henk van Dijk en Dennis Geraerts

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Avatar
  Jo Mulkens Reply

  hallo Henk toevallig zag ik in een reportage ik meen op een duits TV kanaal zij waren ook doende met verdelging van de plant.
  ook met beestjes met een soort vliegen deze leggen eitjes en de rupsen die hier uitkomen vreten de plant op, maar ook met varkens waren ze bezig werkte ook goed, zij wroeten in grond en vreten de wortel delen op, nadeel was dat de varkens alles overhoop zetten.
  gr. Jo. Mulkens

 2. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Zeer illustratieve en duidelijke foto’s, zoals gewoonlijk.
  Dit is een heel andere manier dan het inzetten van gevlekte varkens en Japanse bladluizen, die hiervoor ook ingezet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *