Vergroening Helmond Noord, Oost, West en Centrum van start

Helmond is gestart met het verbeteren van het openbaar groen in de wijken Noord, Oost, West en Centrum. Daarvoor heeft de gemeente in totaal 1 miljoen euro uitgetrokken. Om de start van de aanpak in te luiden heeft wethouder Arno Bonte vijf hortensia’s aangeplant in het Hortensiapark in Helmond Oost.

Het verbeteren van de beplanting gebeurt in stappen. Dit jaar wordt in Helmond Oost en Helmond West gestart. De gemeente verwacht dat eind 2023 alle vier de wijken een groene opfrisbeurt hebben ondergaan. “In deze wijken is te lang niet geïnvesteerd in de openbare ruimte. Met de vergroening maken we een forse inhaalslag”, licht wethouder Bonte toe.

Vernieuwing 1000 plantsoenen

De gemeente heeft samen met bewoners vooraf geïnventariseerd wat er nodig is. Op basis daarvan is er een beplantingsplan op maat gemaakt. In totaal worden in de vier wijken ongeveer 1000 plantsoenen en groenstroken aangepakt. Op een aantal plaatsen worden alleen de dode planten vervangen door nieuwe. Op andere plekken worden volledig nieuwe planten en bloemen aangeplant. Sommige plantsoenen of groenstroken worden ook vergroot.

De vergroening zorgt niet alleen voor een frissere uitstraling van de wijken. Op plaatsen met meer groen wordt het in de zomer minder warm en trekt het regenwater sneller de grond in. Wanneer het veel regent, is er daarom minder snel wateroverlast. Ook zorgt meer groen voor een grotere biodiversiteit. De natuur is een zichzelf herstellend systeem dat ons continu voorziet van voedsel, water, grondstoffen en schone lucht. Natuur en groen dragen ook bij aan de gezondheid van omwonenden.

Foto: Vincent Knoops

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *