Verhaal rond serval in Brandevoort krijgt geen staartje

Toen er eind augustus twee katten werden aangevallen in Brandevoort en er eentje overleed aan zijn verwondingen, verdacht de buurt een serval. Mi Hellemonders wil van de gemeenteraad weten of er meer meldingen over dit dier binnenkwamen. Ook wil de partij in kaart brengen welke maatregelen de gemeente neemt om deze katachtigen van straat te halen. Maar volgens de gemeente is er geen reden tot paniek: “Wij ontvingen geen meldingen.” Kortom, het verhaal rond de serval in Brandevoort krijgt geen staartje. 

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan geen meldingen over aanvallen op katten te hebben ontvangen: “Ook bij de Dierenpolitie Oost-Brabant en de Dierenambulance Helmond kwamen geen meldingen over aanvallen op katten binnen, of andere meldingen over de serval.”

Het college heeft ook geen bevestiging of er aanvallen waren door een serval. “Om dit vast te kunnen stellen moet een veterinair patholoog het aangetroffen stoffelijk overschot van een (huis)kat onderzoeken. Stichting Aap – een organisatie die zich bezighoudt met exotische dieren – geeft aan dat een serval in het algemeen geen katten aanvalt”, zo verduidelijkt de woordvoerder.

Niet meer gefokt
De woordvoerder geeft aan dat de gemeente de landelijke wetgeving volgt. En dat houdt in dit geval in dat het sinds 1 juli 2024 niet meer is toegestaan om als particulier een serval te houden. “Mocht je voor die datum zo’n dier hebben gekocht, mag die tot aan de natuurlijke dood bij de eigenaar blijven. Ook mag deze serval worden doorgegeven of verkocht. Maar ermee fokken mag niet.”

Geen aanvullende maatregelen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bij zowel bedrijven als particulieren of er exotische dieren in bezit zijn. Zo onderzoekt zij onder andere de huisvesting, verzorging, gezondheid, vervoer en legaliteit van de dieren. “Omdat niet duidelijk is wie of wat de bijtincidenten heeft veroorzaakt, trof de gemeente geen specifieke maatregelen. Aanvullende maatregelen treffen we niet, omdat de eerder ontsnapte serval inmiddels herenigd is met de eigenaar”, geeft de woordvoerder aan.

Samenwerking

De gemeente heeft geen plannen om in Brandevoort meer informatie te delen over de serval of andere exotische dieren. Ook het uitvoeren van extra onderzoek in de Helmondse wijk zit er niet in: “De controle op het illegaal bezit van exotische dieren is de taak van de NVWA. Wanneer meldingen binnenkomen bij de gemeente leiden we deze door naar de toezichthoudende instanties Dierenpolitie, de NVWA en de landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn.”

De woordvoerder geeft aan dat de gemeente samenwerkt met instanties zoals de politie, dierenbescherming en gespecialiseerde dierenopvangcentra. “De gemeente werkt als dat nodig is samen met de dierenpolitie, de dierenambulance, het dierenasiel van Helmond en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. De opvang van exotische dieren is geregeld met de dierenambulance en het dierenasiel van Helmond. Zij zorgen voor overdracht naar gespecialiseerde opvangcentra”, besluit de zegsman van de gemeente.

Bron: Josef Svoboda/svoboda.photos/Vecteezy

Lees ook: ‘Katten aangevallen en gedood: buurt verdenkt serval

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond