Met de viering van vijf en zeventig jaar bevrijding, zijn door de Heemkundekring Helmont, in samenwerking met de gemeente Helmond, op enkele plaatsen in Helmond struikelstenen gelegd. Aan het Maurickplantsoen werd een monument  geplaatst,  met een herdenkingsplaat er op. In het gras voor het monumentje werd een grote struikelsteen geplaatst. Al deze elementen dienden ervoor om iedereen te laten weten, wat er met deze personen was gebeurd in de Tweede Wereldoorlog.

Vernield

Er zijn echter personen in onze samenleving, die het doel wat er met deze herdenkingen  beoogd is, niet begrijpen. Zij hebben de herdenkingsplaat op het monument zodanig vernield, dat het vernieuwd moest worden. De Heemkundekring Helmont heeft hier, evenals met de eerste struikelstenen die gelegd werden, contact opgenomen met de gemeente Helmond. Het ging hierbij om de vraag, of de gemeente de herdenkingsplaat wilde vervangen voor een nieuwe. Zodat het er weer toonbaar en respectvol uitziet.

Vervangen

Het verzoek van de Heemkundekring Helmont , is door de gemeente ingewilligd en er is een nieuwe herdenkingsplaat gemaakt. Deze is inmiddels weer geplaatst en laat ons hopen dat er nu wel respectvol met dit monument wordt om gegaan. Wat er nog mankeert  is, dat het gras dat rondom de grote struikelsteen die in het gras ligt, beter wordt weggehaald zodat de teksten nog leesbaar blijven.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Gert H.M. Bouten Reply

  Ik hoop dat het vernielen van de herdenkingsplaat op het monument uit balorigheid is gebeurd
  door kwajongens, wat overigens ook niet goed te praten valt. Zo niet dan zegt dat wel iets over het niveau van deze cultuurbarbaren en zijn wij diep gezonken.

 2. Arthur Beekmans Reply

  Dankzij de bevrijders kunnen ze dat doen. Als ze dat maar beseffen.

 3. Marleen Klaus Reply

  Bravo voor de idioten, hoelang heeft hun plezier geduurd…. . Ook al weten zij niet wat het monument inhoud, wat ik betwijfel, neem aan dat zij in ieder geval op school hebben leren lezen, staat er nog los van dat je respect moet hebben voor andermans spullen en dit niet gaat vernielen. Helaas is dit niet de eerste en vermoedelijk niet de laatste keer. Triest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.