Viaduct krijgt naam van omgekomen Helmondse militair

Het Veteranen Platform wil de komende jaren zo’n veertig bruggen en viaducten vernoemen naar omgekomen militairen. Het zijn allemaal mannen en vrouwen, die op missie waren en zich inzetten voor de vrijheid van anderen. Daarvoor is een goede samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten, nabestaanden en de krijgsmachtonderdelen nodig. Deze nieuwe vorm van erkenning geeft aan dat veteranen anders worden gewaardeerd.

Een van die veertig viaducten bevindt zich in Helmond. Want velen weten niet dat een Helmondse inwoner zijn leven verloor tijdens zijn inzet voor de vrijheid. Voor deze collega heeft veteraan Henk van Dijk zich weer ingezet, om een monument voor deze held te verwezenlijken. Meer dan een jaar geleden heeft gepleit bij de gemeente Helmond, om iets voor Sergeant Willo Martens te kunnen betekenen.

Het noodlot sloeg toe

Sergeant Willo Martens is gesneuveld in de oorlog, in het voormalige Joegoslavië. Hij was daar naar toe uitgezonden, als verbindingsonderofficier en was toen op weg naar een routineklus. Op 10 oktober 1993 om 12.45 uur rijdt hij, vanuit het hoofdkwartier Sector West, mee in een terreinwagen in de richting van Pakrac. Samen met twee collega’s, majoor F.L. van Baal en Sergeant I J.H. Weerensteijn. Ze gaan een antenneopstelling bekijken. Majoor van Baal zit achter het stuur, Sergeant 1 Weerensteijn zit naast hem als kaartlezer en Sergeant Willo Martens zit achterin. Het was geen bijzondere of gevaarlijke onderneming. Maar hier sloeg toch het noodlot toe en sneuvelde Sergeant Willo Martens, toen hun voertuig op een bermbom werd gereden. Willo Martens is 25 jaar geworden en heeft zijn laatste rustplaats uiteindelijk op het Nationaal Ereveld in Loenen gekregen

Slecht nieuwsmelding

Henk van Dijk was in die tijd hoofd van de foto en filmdienst, van de vliegbasis Eindhoven. Hij kreeg dit bericht van overlijden telefonisch binnen, met het verzoek om van de begrafenis  van Sergeant Willo Martens, die enkele dagen later plaats zou vinden, een fotoreportage te maken. Henk van Dijk heeft ook aan dit verzoek voldaan en heeft een mooi fotoboek gemaakt voor de familie, in het kader van verdriet en rouwverwerking. De in memoriamreportage is HIER te zien

Anjerperkje voor veteranen uit waardering en respect

Bijna twee jaar geleden is er op verzoek van Wilbert Linders enerzijds en Henk van Dijk anderzijds, een anjerperkje in het Hortensiapark verwezenlijkt. Het was beiden onbekend, dat ze onafhankelijk van elkaar, met de gemeente bezig waren om een Anjerperk aangelegd te krijgen. Bij de opening van dit Anjerperkje, ontstond bij Henk van Dijk, de gedachte om bij de herdenkingsplaat van de gemeente, ook een herdenking plaat te laten plaatsen voor Sergeant Willo Martens. Zo makkelijk als hij hierover dacht, was het niet, want de gemeente wilde hier in eerste instantie geen medewerking aan verlenen. Uit een onderzoek is gebleken, dat 76 procent van de Nederlanders waardering heeft voor Veteranen. Zo zijn er bijna drie op de tien Nederlanders, die ook vinden dat Nederland te weinig doet voor de erkenning en waardering van militairen en veteranen.

Brug of viaduct monument

Het Veteranen Platform  was al druk met het benoemen van bruggen en viaducten van gesneuvelde militairen en dat bracht de gedachte bij Henk op een idee. Hij trok de stoute schoenen aan en diende juni 2022  een verzoek in aan B en W, voor de benoeming van een nog aan te leggen brug over de Zuid-Willemsvaart, in het centrum van Helmond, als de Sergeant Willo Martens brug. Het verzoek werd doorgestuurd naar de straatnamencommissie. De uitslag liet enkele maanden op zich wachten en uiteindelijk kwam het verzoek aan de orde in de commissievergadering van 17 oktober. De uiteindelijke uitslag was ook nog eens negatief, want de commissie deelde mee, dat de brug die Henk van Dijk had aangeduid voor het monument van Willo Martens, al een andere naamsbestemming zou hebben gekregen. Maar de pitbull, zoals Henk in het verleden al eens de bijnaam had gekregen door zich vast te bijten in projecten waar hij mee bezig was, liet ook hier niet meer los.

Viaduct aan de N279 bij Dierdonk

Op 21 december 2022 kreeg Henk van Dijk het verlossende antwoord op zijn verzoek, de Straatnamencommissie had een alternatief gevonden. B en W vonden het verzoek van Henk van Dijk een sympathieke gedachte en stemden dan ook in met het oprichten van het monument voor Sergeant Willo Martens. De Straatnamencommissieleden hadden  het oog laten vallen op een viaduct van de N279 bij Dierdonk. Er werd direct overleg met alle betrokkenen gepleegd, om te bekijken of eenieder zich in dit alternatief kon vinden. De betrokkenen reageerden positief op het voorstel, omdat Sergeant Willo Martens niet ver uit de buurt hier was opgegroeid.

De zoektocht die Henk van Dijk heeft ondernomen, sinds hij met dit project bezig is,  heeft ook opgeleverd, dat hij ook nog veteranen heeft gevonden in Helmond, die in die tijd bij Sergeant Willo Martens in het kamp verbleven en het slechte scenario hebben meegekregen. De uitwerking van het verzoek van Henk van Dijk, brengt natuurlijk een heleboel werk met zich mee, bij de organisatie van de naamgeving. Er wordt op dit moment naar een datum gezocht, waarop de hele ceremonie zal gaan plaatsvinden. Henk van Dijk hoopt wel, dat er straks veel Veteranen bij de naamgeving, aanwezig zullen zijn.

Bijgaande foto’s, Defensie, DCI Media en mevr. Martens-Sepanian

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Tuut Reply

  Dat de straatnamencommissie op het idee is gekomen om het viaduct over de N279 op uitgebreid advies van een van Helmonds meest gewaardeerde amateurhistorici, laten we voor het gemak maar even achterwege.

  • Frank Peersman Reply

   De vernoeming is helemaal terecht. Maar ik zie wel een hardnekkige fout, die kennelijk iedereen van elkaar over neemt. Willo was sergeant en geen sergeant 1e klas. De ‘1’ op zijn grafsteen hoort bij “1 NL VN Vbdbat” en niet bij zijn rang.
   Doet niets af aan de waardering die hij verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *