Eindelijk was het dan toch zover, na diverse vertragingen is woensdagavond het burgemeester Geukerspark uiteindelijk toch klaar om geopend te worden. De weergoden waren echter Helmond niet zo goed gezind. Met  bakken viel het water uit de lucht en een pastoor had de inzegening van het park niet kunnen verbeteren. Ook nu was er enig uitstel  om even een droog  moment  te krijgen. In een jaar tijd is het park compleet omgebouwd van een grasveld naar een echt stadspark. Met meer dan 26000 planten en een veertigtal  verschillende aangeplante bomensoorten en een landschap waar De Aa weer zichtbaar stroomt. Het liefst had de gemeente de opening samen met de Helmonders in het park gevierd. Helaas kon dit door de Corona-crisis niet en is het op een bescheiden manier gebeurd.  Dit konden de kijkers zien via de livestream uitzending die door  de gemeente werd verzorgd en niet door de lokale Omroep Helmond.

Zoals de kijkers hebben kunnen zien, was het maar een klein gezelschap dat bij de virtuele opening aanwezig was. Wethouder Erik de Vries en Gerrit Kamp van aannemer Mourik Groot Ammers hebben de openingshandeling verzorgd en samen het park laten zien. Eric de Vries en Gerrit Kamp veegden een steen, met een gedicht schoon, die lag bedekt met een laag zand. Vanaf donderdag 18 juni is iedereen welkom in het park. U moet natuurlijk wel  rekening met de geldende RIVM-richtlijnen en de  1,5 meter afstand. Blijf ook op de paden, omdat de grond nog te zacht is en het gras nog verder moet doorgroeien. Ook moet u uw hond aan de lijn houden en niet in dit park uitlaten, de plek die daar wel voor bedoeld is, ligt achter het park  tegenover de bibliotheek.

Wens

Met dit mooie Burgemeester Geukerspark is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan: een echt stadspark in het centrum van Helmond. Een park voor alle Helmonders die er plezier aan kunnen beleven en ook voor ieder wat wils. Voor de kinderen zijn er  aan de oever watertoestellen waarmee ze kunnen spelen. Aan de  kanaalzijde van het park, is een autovrije boulevard ontstaan waar men kan fietsen en wandelen. Op het ingezaaide gras dat nu al een groene gloed laat zien, is ruimte om te genieten van de zon of om te spelen. Er zijn  picknicktafels en er zijn vele banken geplaatst waar men heerlijk op kan uit rusten.

Het park biedt in de warme zomers een koele plek, om te verblijven. De 26.000 planten zullen blij zijn met heerlijke regenbuien en zorgen ervoor dat de grond niet wegspoelt. Daarnaast staan er 23 verschillende soorten bomen: van klein tot groot. Zo biedt het park in ieder jaargetijde een andere aanblik.

Kunst

Voor kunst is er ook ruimte in het park. Aan de rand van het park bij het Havenplein, is een mooi kunstwerk geplaatst  Het is gemaakt door de Tilburgse kunstenares Marieke Vromans. Zij heeft het kunstwerk gemaakt met in het achterhoofd de gedachte dat het mensen moet uitnodigen het park in te gaan. Naast het nieuwe kunstwerk zijn er ook twee beelden van het Piet Blomplein verplaatst naar het park. Het gaat om de borstbeelden van Matthijs Vermeulen en Alphonse Stallaert. Op verzoek van de familie Geukers krijgen deze beelden nu een plek in het naar hun vader vernoemde park.

  Verslag en foto’s: Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Wederom een fantastische fotorapportage. Heel veel dank hiervoor.

 2. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Wederom een fantastische rapportage. Heel veel dank hiervoor.

 3. Avatar
  Leo de Bruyn Reply

  Jaja, laat Henk maar los. Ik heb hem al op de allereerste dag dat het park open was gesproken, hij blijft mooie foto’s maken. Overigens ontvang ik ook regelmatig prachtige fotoreportages van die andere Helmondse stadsfotograaf Wim van den Broek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *