We hebben er in Helmond weer een mooi muurschilderij xxxxl, bij gekregen. In navolging van al die muurschilderingen die in Helmond op al zijn gemaakt, is er een kleurrijke schildering van het complete hoofdgebouw van Vlisco bijgekomen.

Je kunt je niet aan de indruk onttrekken, dat het hier gelijkt op de prachtige gekleurde stoffen waar Vlisco zelf wereldwijd om bekend staat. Het bedrijf produceert de stoffen immers. Het is er allemaal een stuk vrolijker en frisser uit gaan zien nu de klus geklaard is. De kunstenaars van De Strakke Hand, een Utrechtse collectief, hebben een prachtig werkstuk afgeleverd. Met het verwezenlijken van deze enorme grote klus, is er een gebouw in het zicht gekomen waar je niet omheen kunt. Maar van een zeer oplettende lezer heb ik te horen gekregen, dat het een totaal ontwerp is van Simone Post, een zeer gerenommeerd ontwerper met vele prijzen op haar naam.

Hoe het eindresultaat er uit zou gaan zien, was voor de vele mensen die het schilderwerk hebben zien groeien, een vraag. Gaandeweg was er verschil van mening bij de mensen. De een vond het veel te kleurrijk, de ander vond dat het niet past, op zo’n gebouw in deze omgeving. Het zou de verkeersdeelnemers te veel afleiden als ze er voorbij zouden rijden.

De Strakke Hand heeft een mooie opdracht uitgevoerd bij dit Vlisco-gebouw en kunnen mijn inziens trots zijn op wat ze hier hebben gepresteerd. Al vijftien jaar verrijken zij muren met dit soort mooie kunstwerken. Het hoofdkantoor van Vlisco, heeft met dit schilderwerk een complete transformatie ondergaan.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk   

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 9 reacties

 1. j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  kleurrijke foto’s gemaakt, van gestuurde graffiti van de producten van de Vlisco in Helmond.

  bedankt Henk voor de foto’s

 2. Jo Mulkens Reply

  prachtige foto’s Henk bedankt en heb ze doorgestuurd naar de familie en kennissen

 3. Nel Reply

  Hoi Henk,Bedankt voor je mooie foto’s wij vinden dat de Vlisco er kleurrijk en geweldig uitziet een aanwinst voor Helmond.
  Groetjes van ons nelvan

 4. Hanneke Reply

  Prachtig, vrolijk en warm.
  Wat een klus! Wie heeft dit ontworpen?

 5. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,
  Wederom bedankt voor deze schitterende fotorapportage. Eerlijkheidshalve ben ik niet erg gecharmeerd van de kakelbonte beschildering. In het verleden drukte Vlisco naast exo – stoffen ook euro – stoffen. De op het hoofdgebouw aangebrachte beschildering paste goed bij deze euro – stoffen. Tegenwoordig maakt Vlisco echter alleen nog “wax prints” (lijmdruk) naast “Java prints” en deze “prints” hebben geen felle kleuren en daarom vind ik de beschildering niet passen bij het product, dat door Vlisco gefabriceerd wordt. Dit product kenmerkt zich door de warme kleuren en de mysterieuze vormentaal van een ander werelddeel.

 6. Herman Reply

  Jammer, en ook een omissie, dat de ontwerper niet genoemd wordt. Het ontwerp is van Simone Post, zeer gerenomeerd ontwerper met vele prijzen op haar naam. Maar het is waar dat de “kunstenaars” van de Strakke Hand het mooi vorm hebben gegeven.

 7. Marleen Klaus Reply

  Prachtige foto’s en het is een mooie blikvanger geworden, beter dan voorheen.

 8. Lo willems Reply

  Ronduit prachtig! Wat een klus en wat mooi uitgevoerd. De Strakke hand mag van mij alle lelijke gebouwen zo opfleuren. Dit maakt mensen blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *