Voldoende sportlocaties in Helmond voor gymlessen

Basisscholen moeten vanaf komend schooljaar voor alle leerlingen minimaal twee lesuren bewegingsonderwijs per week verzorgen. Maar dan moeten daar wel genoeg sportlocaties voor zijn. 85 procent van de gemeenten geeft aan alle scholen genoeg sportlocaties te kunnen bieden om aan de nieuwe verplichting te voldoen, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder gemeenteambtenaren. Ook Helmond is ‘gym-proof’. 

Dat zoveel gemeenten kunnen voldoend aan de eis, komt mede door de bereidwilligheid van veel gemeenten om andere soorten accommodaties in te zetten voor bewegingsonderwijs. Daarbij kan worden gedacht aan locaties als schoolpleinen en grasvelden. Binnen de gemeente Helmond is het aanbod van voldoende locaties geen enkel issue. “Daar kan ik heel kort over zijn. Binnen de gemeente Helmond hebben we geen enkel probleem met voldoende locaties voor bewegingsonderwijs”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Meer bewegingsonderwijs buiten

Gemeenten verwachten dat meer lessen bewegingsonderwijs in de buitenlucht zullen plaatsvinden. Ten opzichte van vorig schooljaar wordt nu al in meer gemeenten in de buitenlucht bewegingsonderwijs verzorgd. Scholen maken vooral meer gebruik van sportvelden (van 41 procent naar 60 procent van de gemeenten) en schoolpleinen (van 35 naar 56 procent).

Accommodaties efficiënter inzetten

Ook gaan gemeenten de accommodaties efficiënter inzetten om zo aan meer groepen ruimte te bieden voor de benodigde lesuren bewegingsonderwijs. Mogelijk houden ze daarbij minder rekening met voorkeuren van scholen voor gymtijden en -locaties.

Vragenlijst onder gemeenteambtenaren

Deze cijfers zijn gebaseerd op een vragenlijst onder het gemeentepanel van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) in maart 2023. In totaal vulden 110 gemeenten de vragenlijst in. De verzamelde data zijn gewogen naar stedelijkheid van de gemeente en vormen een goede afspiegeling van de Nederlandse gemeenten. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van VSG.

[Foto: Vecteezy]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *