Voorrangsregeling Molukse gemeenschap bij toewijzing 13 sociale huurwoningen
Gemeente Helmond verzoekt woningcorporatie Woonpartners om een voorrangsregeling toe te passen bij dertien woningen die nu nog worden bewoond door de Molukse gemeenschap. Mocht een van deze sociale huurwoningen vrijkomen, dan moeten Molukse huurders volgens de gemeente voorrang krijgen blijkt uit een raadsinformatiebrief. Er wordt een convenant opgesteld tussen de woningcorporatie en de Molukse gemeenschap.
Helmond telt momenteel dertien ‘Molukse woningen’. Om de Molukse identiteit te blijven behouden, wenst de Molukse gemeenschap bij elkaar te blijven wonen. Zo kunnen familieleden voor elkaar blijven zorgen. In een aantal plaatsen is de afgelopen jaren een convenant opgesteld waarbij voorrang aan Molukkers wordt gegeven als het om huurwoningen gaat. Die voorrangsregeling valt onder de historische ereschuld. Helmond krijgt ook zo’n voorrangsregeling.
De gemeente heeft naast een ereschuld een concrete juridische verplichting uit het verleden. Deze verplichting is gebaseerd op het verleden. Het gaat om het huisvesten van KNIL-militairen en hun nakomelingen in Helmond. De voorrangsregeling werkt volgens het principe ‘Rumah Tua’. Dat houdt in dat de woning van de ene op de andere generatie wordt overgedragen.
Juridisch adviesbureau
De gemeente schakelde de hulp in van juridisch adviesbureau Kennedy Van der Laan. De uitkomst was dat er een voorrangsregeling toegepast moet worden bij de dertien woningen die nu nog worden bewoond door de Molukse gemeenschap. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan het verzoek van de gemeenschap en zijn effecten op anderen (omwonenden, woningzoekenden) minimaal.
Helmond kent een actieve Molukse gemeenschap. Veel Molukkers maakten deel uit van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en streden in de onafhankelijkheidsstrijd aan de zijde van de Nederlandse overheid. Sinds de jaren 60 wonen diverse leden van de Molukse gemeenschap in woningen in twee straten in Helmond-Oost. Het gaat om 30 woningen, waarvan er nu nog 27 in bezit zijn van Woonpartners.
Gebrek aan belangstelling
Tot 1993 werden vrijkomende woningen weer betrokken door leden van de gemeenschap. Daarna is deze regel vervallen en werden de woningen mede door gebrek aan belangstelling aan eenieder verhuurd via het lokale en later regionale woonruimteverdeelsysteem Wooniezie.
Er wonen inmiddels dus ook niet-Molukse bewoners in deze huizen. Voor deze woningen geldt de juridische verplichting niet. De gemeente zou een voorrangsregeling voor deze woningen naar buurtbewoners en woningzoekenden lastig uit te leggen vinden, zeker in een zeer krappe woningmarkt.
Foto: Dit Is Helmond
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00