Voortbestaan WALHALLAb Helmond onzeker

De toekomst van WALHALLAb Helmond staat onder druk door de faillissementsaanvraag van Stichting WALHALLAb Nederland. Gemeente Helmond bekijkt op dit moment de gevolgen voor de vestiging in Helmond en de mogelijkheid voor een doorstart.

WALHALLAb Helmond is gevestigd in het voormalige ABN-AMRO gebouw aan de Kasteel-Traverse. Het is een leer- en werkplaats voor jongeren met problemen in hun schoolloopbaan en één van de drie vestigingen van WALHALLAb Nederland. Het is een plek waar jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen ongeacht hoe licht of zwaar hun rugzak is. Hierdoor worden schooluitval, eenzaamheid en mentale problemen voorkomen. Nu het faillissement is aangevraagd, is het onzeker of de vestiging in Helmond kan voortbestaan.

Passende voorziening voor jongeren

In 2021 verzocht de raad in de motie ‘Ruimte voor talent en perspectief’ het college om een preventieve voorziening voor jongeren met problemen in hun schoolloopbaan te creëren. In Helmond was geen passende voorziening om deze jongeren op te vangen. De vestiging van WALHALLab in Helmond startte 1 september 2022 als pilot voor de duur van twee jaar. Men werkt specifiek vanuit de talenten en interesses van de jongeren. Daarnaast kunnen zij hun maatschappelijk diensttijd bij WALHALLAb doorlopen. Het uitgangspunt is dat alle jongeren welkom zijn. In het eerste pilotjaar doorliepen 29 jongeren een traject bij WALHALLAb Helmond.

Situatie van WALHALLAb Nederland

De bestuurders van Stichting WALHALLAb Nederland werden eind 2023 ontslagen door de rechtbank Gelderland. Zij ontvingen beloningen die in strijd waren met de statuten van de stichting. Tegelijkertijd werd een interim-bestuurder aangesteld. Gemeente Zutphen besloot eind december de subsidie stop te zetten. Daardoor ontstond de verplichting om ruim 400.000 euro terug te betalen. Hieraan kan niet worden voldaan. Ook heeft de stichting een negatief eigen vermogen. De interim-bestuurder besloot hierop het faillissement aan te vragen.

Subsidies vanuit gemeente Helmond

De inkomsten van WALHALLab bestaan uit subsidies van gemeentes, PGB en projecten. Ook gemeente Helmond droeg hieraan bij. Voor de periode van 1 september 2022 tot 1 september 2024 was een subsidie van totaal 165.000 euro toegekend, 90.000 euro voor het eerste jaar en 75.000 euro voor het tweede jaar. De subsidie van 75.000 euro is nog niet aan de landelijke stichting overgemaakt. Men wacht de ontwikkelingen af voordat een definitief besluit valt over de subsidieverlening van 2024.

Gevolgen voor vestiging Helmond

Gemeente Helmond onderzoekt de impact van het faillissement op de vestiging in Helmond en de jongeren die bij WALHALLAb in Helmond komen. De ouders/verzorgers van de kinderen zijn al op de hoogte gesteld. Op dit moment is besloten dat WALHALLAb Helmond gedurende de aanvraag van het faillissement open blijft. De gemeente bekijkt samen met betrokken instanties hoe de jongeren hun traject kunnen vervolgen, zodat de terugkeer naar onderwijs mogelijk is. Ook de mogelijkheden voor een eventuele doorstart van WALHALLAb Helmond worden bekeken.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Henk Koskamp Reply

  IN ZUTPHEN DROOM IK VAN EEN WALHALLAb GEDENKBOEK, en met een jongere van een WELHALLAb hervernieuwstart VOOR HET KLIMAAT.
  En allemaal zijn we dan TRAINEES VOOR HET LEVEN.
  Graag neem ik ook kennis van de WALHALLAb geschiedenis in HELMOND.
  Dit artikel is voor mij een begin.

  Henk Koskamp
  Molenweg 18
  7205 BD Zutphen
  0575 573579

  epost ontvang ik graag via mijn kopieerwinkel, info@aquarius-repro.nl, ter attentie van Henk Koskamp

  op http://www.zutphenasset.eu staat, al jaren verouderde, informatie over wat ik doe/gedaan heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *