Onder ruime belangstelling is donderdag 29 september, het startsein gegeven voor de bouw van een speciaal bouwproject. Het is de bouw van de eerste WoonST-woningen.  Het een vaststaand feit om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moet er flink worden doorgebouwd. Maar door alle wetgeving en procedures duurt het allemaal verschrikkelijk lang voordat je alles kunt realiseren. Ook steeds, maar stijgende bouwkosten maken het niet makkelijk om betaalbare huisvesting te realiseren. Tot de enthousiaste sprekers bij de start van dit bijzondere project behoorden Wethouder Gaby van den Waardenburg, Peter Poell, directeur BAM en natuurlijk ook de directeur van Woonpartners Bas Sievers.

Realiseren

Zo is in 2021 in het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) een bijzonder initiatief ontstaan. De 13 woningcorporaties en 9 gemeenten uit het SGE hebben hun krachten gebundeld en een gezamenlijk plan gemaakt voor een gestandaardiseerde sociale huurwoning, onder de titel WoonST. Het doel: lagere bouwkosten en een sneller vergunning- en bouwproces.

Sneller bouwen

De WoonST-woningen maken het voor de woningcorporaties mogelijk om sneller meer betaalbare, duurzame en sociale woningen te bouwen en de krapte op de woningmarkt te verminderen. Binnen het WoonST-concept wordt gewerkt vanuit een basis waarbij variaties mogelijk zijn. De bouw van de eerste WoonST-woningen start in Helmond en worden door Woonpartners gerealiseerd. BAM Wonen gaat de bouw voor Woonpartners realiseren, van deze eerste 35 sociale WoonST-huurappartementen.

Waar

Het nieuwe appartementencomplex komt op de hoek van de Torenstraat en De Waart tegenover het parkeerterrein van de AH. Deze bestaat uit vier bouwlagen aan de Torenstraat en drie bouwlagen aan De Waart. Het nieuwe woongebouw biedt ruimte aan 35 sociale huurappartementen, allemaal voorzien van twee slaapkamers en geschikt voor een of twee personen in alle leeftijdsklassen. Voor elke woning is een parkeerplaats op het afgesloten binnenterrein beschikbaar.

De Waart

Woonpartners werkt al enige jaren samen met de gemeente bij het opknappen van buurt De Waart. Alle huurwoningen zijn inmiddels aan de binnenzijde gerenoveerd en aan de buitenzijde voorzien van nieuwe kozijnen of nieuw schilderwerk. Hierdoor voldoen ze weer volledig aan de eisen van deze tijd. En hebben ze een frisse uitstraling gekregen. De komende jaren wordt er hard gewerkt aan het bouwen van nieuwe woningen, het opknappen van de openbare ruimte en de verbinding tussen bewoners.

Nieuwbouw Torenstraat-De Waart

Om de nieuwbouw te kunnen realiseren moesten er vier woningen aan de Waart 49 t/m 55 en de Gaviolizaal worden gesloopt om voldoende ruimte te maken voor de nieuwbouw. Ook de grond op het terrein is inmiddels helemaal schoongemaakt, zodat deze geschikt is om op te bouwen.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk. Dank voor deze overzichtelijke fotorapportage. Op deze manier begint Helmond steeds meer allure te krijgen. Iets om ook trots op te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.