Vredestocht 2023 in Helmond: “We willen allemaal hetzelfde”

De gezamenlijke Protestantse en Katholieke kerken organiseren, samen met het Leger des Heils, op zaterdagmiddag 16 december van 16.00 tot 17.00 uur de Vredestocht 2023 door Helmond-Centrum.

“We willen allemaal hetzelfde”

In 2015 kwam vanuit de Oecomenische Werkgroep, een samenwerkingsverband van alle kerken in Helmond, het initiatief om een gezamenlijke vredestocht te houden. De Werkgroep wilde benadrukken dat alle geloven in principe eenzelfde doelstelling nastreven. Zoals Corine Beeuwkes-van Ede, predikante van de Bethlehemkerk, omschrijft; “We willen allemaal toch hetzelfde, een mooie en vreedzame plek onder de zon voor onze kinderen om te leven en te spelen. Dus de Werkgroep ging aan het werk. We keken welke groeperingen in Helmond aanwezig waren. We namen met diverse organisaties contact op. Het klikte met het Leger des Heils en dus sloten zij zich bij de Werkgroep aan. Ik ben zelf een doener en niet zo van het papier. Het idee van een vredetocht kwam al snel. De eerste jaren startten we nog in een Turks koffiehuis. Daar was ook de nazit. Helaas gooide de coronaperiode roet in het eten wat de toenmalige samenwerking betrof.”

Nieuwe start

Pas in 2022 kon een nieuwe Vredestocht worden gehouden, met medewerking van koor Druzhba. Waarbij de organisatie weer in handen lag van de Oecomenische Werkgroep. “Je loopt actief door onze stad heen. En tijdens het lopen vinden de mooiste gesprekken plaats”, vertelt Corine. “Het gaat dan vooral om verbinding zoeken met elkaar. Daarom houden we deze tocht bewust in de kersttijd. We lopen met fakkels. We willen licht brengen in dit stukje van de wereld met zelfgemaakte lampionnen. Zo vragen we aandacht voor vrede wereldwijd en meer verdraagzaamheid binnen onze eigen omgeving. Andere organisaties die zich kunnen vinden in verbinding zoeken in Helmond, zijn ook van harte welkom.”

Samenkomst, samenlopen, samenzijn

De Vredestocht start 16 december met een samenkomst om 15.00 uur bij de Bethlehemkerk in de Sperwerstraat in Helmond. Voor de vredestocht van start gaat, kunnen kinderen een lampion knutselen om mee te dragen. Hiervoor kun je je opgeven bij Marjelein Verhoeven, mverhoeven@damiaanhelmond.nl, of bij Marion van Hoof, jeugdwerk@pghas.nl van de Bethlehemkerk. Dit kan tot 11 december. Deelname aan het knutselen en de wandeling is gratis. Vanaf de start om 16.00 uur bij de Bethlehemkerk loopt de route langs het kapelletje van Binderen, via het Kasteel Helmond, de Markt en de Heistraat weer terug naar de Bethlehemkerk. De vredestocht eindigt rond 17.15 uur, ook weer bij de Bethlehemkerk. Daarna is er nog gelegenheid elkaar te ontmoeten met een kopje koffie, thee en chocolademelk en wat lekkers, met dank aan Plus Bouwmans.

Corina Beeuwkes is zaterdag 9 december te horen bij radioprogramma Goeiemorgen Helmond. Te beluisteren van 11.00-12.00 uur met Cor Koolen en Wiljon van Melis. In Helmond op 107.2 FM en in Someren op 107.6 FM.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *