September is de maand waarin we op grote schaal herdenken dat Zuid-Oost Brabant en Noord -Limburg in 1944 zijn bevrijd.De Stichting Vrijheidsvuur de Peel  organiseert dit jaar, in samenwerking met de gemeente Deurne, het evenement bij de kasteelruïne op het Haageind te Deurne. Inmiddels worden er elf gemeenten, rondom de peel, betrokken bij de ceremonie.Op de avond van 18 september werd het Vrijheidsvuur opgehaald in Eindhoven. Door lopers uit Deurne werd het vuur naar de Sint Willibrorduskerk in Deurne- centrum gebracht, waar het rond kwart over tien aan kwam. Hier heeft het vuur, tot de avond van 19 september verbleven.

Ophalen Vrijheidsvuur

Op de avond van 19 september, werd het vuur weer bij de Sint Willibrorduskerk  om half zeven opgehaald door lopers van de deelnemende gemeenten,  7 Brabantse en 4 Limburgse gemeenten, en zij brachten het vuur al lopende vanaf de kerk naar het plein voor de kasteelruïne. Ook onze Helmondse Wethouder Erik de Vries was aanwezig, om het Bevrijdings vuur te ontsteken, dat naar Helmond zou worden gedragen door de lopers uit Helmond.  De stoet werd vooraf gegaan door een 13-tal oude militaire voertuigen. Hierna volgden vele gilden uit de Peel en ook Helmond was er goed vertegenwoordigd. Het oudste Gilden echtpaar, was Joep en Jeanne Krijnen. Joep was keizer van t’Zandakkers Gilde st.Jan uit Venray.  Vanaf de rotonde op het Haageind stond de Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel klaar, om de stoet vooraf te gaan en bij aankomst vormden zij een erehaag, voor de fakkeldrager en de overige lopers.

Ontsteken van het vuur

Hierna heette burgemeester Greet Buter van de gemeente Deurne ,alle aanwezigen welkom en nam  de fakkel met het Vrijheidsvuur in ontvangst ,waarmee zij het Vrijheidsvuur kon gaan ontsteken. Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden, werd het Wilhelmus gezongen worden en werd de Nederlandse vlag gehesen . Hierna ontstaken alle burgemeesters een fakkel, die zij daarna doorgaven aan de lopers van hun gemeente. Ook Erik de Vries, mocht onze Helmondse loper het Bevrijdingsvuur overhandigen. De overige lopers hebben het vuur, ieder naar hun eigen gemeente gedragen.

Door de bijdragen aan de ceremonie van de vele gildebroeders, schutterijen, lopers, veteranen, de Pipes & Drums, zangeres Noëlle van Bussel en verschillende sprekers is het een luister- en kleurrijk geheel geworden. Het publiek, dat ook hier vanavond  getuige was van een bijzonder festijn, heeft er wel van genoten. Om ongeveer kwart over acht vertrokken de lopers, met het Vrijheidsvuur,  naar hun gemeenten en werd de ceremonie beëindigd. Een compliment  voor de nieuwe stichting, die dit op fantastische wijze heeft georganiseerd.

Foto’s en Tekst, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *