Bij de herdenking van de bevrijding van de Peel is dinsdagavond het Vrijheidsvuur vanuit de gemeente Laarbeek verspreid over elf gemeenten in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg. Hardlopers van Atletiekclub Helmond brachten het vuur naar Helmond. Daar kwam het rond 21.30 uur aan in Stiphout bij de Trudokerk.

Het Vrijheidsvuur was eerder op de avond opgehaald in de gemeente Laarbeek. Onder begeleiding van oude militaire voertuigen, gilden, schutterijen en doedelzakspelers bracht men het naar het openluchttheater van Mariahout. Duizend belangstellenden hadden zich daar verzameld voor de herdenkingsbijeenkomst.

79 jaar vrijheid

Het theater was dit jaar het decor voor de ceremonie voor de herdenking van 79 jaar vrijheid in de Peel. Burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek sprak een welkomstwoord en nam de fakkel met het Vrijheidsvuur in ontvangst. Na het zingen van het Wilhelmus hees men de Nederlandse vlag tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden. Alle burgemeesters van de deelnemende Peelgemeenten, onder wie Elly Blanksma van Helmond, ontstaken een fakkel en gaven die aan de lopers van hun gemeente. Die brachten het vuur naar de eindbestemmingen.

Helmondse kerken houden vuur brandend

Leden van de Atletiekclub Helmond brachten het vuur als eerste naar de Trudokerk in Stiphout. Van daaruit liepen de hardlopers een route naar de Luciakerk in Mierlo-Hout. Ondertussen liepen anderen de route naar de Bethlehemkerk aan de Sperwerstraat in Helmond-Noord. In de diverse kerken wordt het vuur de komende dagen brandende gehouden. Daarna gaat het op 22 september naar de bevrijdingsherdenking in Stiphout en Mierlo-Hout. Op 24 september wordt het vuur bij de herdenking in Brouwhuis ontstoken. Ten slotte viert men op 25 september om 19.00 uur in het Hortensiapark de bevrijding van Helmond. Het thema van deze viering is dit jaar Gastvrij Helmond.

Volgend jaar in Helmond

In september herdenkt men traditioneel de bevrijding van Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg in 1944. Sinds vijf jaar vieren de Peelgemeenten dat samen. Ze ontsteken het Vrijheidsvuur in een gastgemeente en verspreiden het als een letterlijk lopend vuurtje door de Peel. Volgend jaar, bij de viering van 80 jaar bevrijding van de Peelgemeenten, houdt men de ceremonie rondom de start van het Vrijheidsvuur in Helmond.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *