Reddingsklos Vrijwilliger van de maand: Annemarie van Dijk

Met het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 wil het vrijwilligersveld meer mensen oproepen om zich in te zetten voor een ander. In het kader van de landelijke campagne Mensen maken Nederland deelt Helmondse Reddingsbrigade De Reddingsklos de gezichten achter de vereniging. In juli is Annemarie van Dijk (27) Vrijwilliger van de Maand: “Ik vind het fijn om anderen te verlichten van hun werk.”

Hoe ben je als vrijwilliger in de vereniging gerold?

‘Linda (onze voorzitter) vroeg mij om erbij te komen. Ik kende haar al van de Helmondse Watervrienden, waar ik ongeveer tien jaar bij heb gezeten. Daar heb ik alle diploma’s voor zwemmend redden behaald en een paar jaar wedstrijdzwemmen gedaan. Ik ben daar uiteindelijk gestopt. Ook mijn broer Wilfred zei dat het bij De Reddingsklos heel gezellig is, dus nadat ik was getrouwd besloot ik 2016 om toch hier eens te kijken, ditmaal samen met mijn man Jaappieter. Het is leuk om hem te laten zien wat ik al die jaren heb gedaan en om vervolgens deze hobby samen te delen.’

Wat zijn jouw taken binnen de reddingsbrigade?

‘Ik ben nu bezig met de opleiding Assistent Zwemleider. Hiervoor geef ik wekelijks zwemles aan kinderen. Daarnaast werk ik mee tijdens bewakingen, bijvoorbeeld op Vakantiepark Prinsenmeer in de zomer, en help ik met het organiseren van activiteiten. Ik vind het ook leuk om tijdens jeugdactiviteiten communicatieoefeningen te verzorgen of met de boot te varen.’

Wat brengt het doen van vrijwilligerswerk jou?

‘Naast mijn taken bij De Reddingsklos, help ik ook mee met de Kindervakantieweek en Halloween. Ik ben huismoeder, dus vrijwilligerswerk is mijn grootste bezigheid buitenshuis. Het geeft me voldoening en energie om andere mensen te verlichten. Maar zwemles geven vind ik echt het allerleukste om te doen. Als de kinderen blij worden van de zwemles, word ik ook blij. Ik kan niet wachten totdat mijn dochter (2) ook op zwemles gaat. En zij ook niet, want ze roept nu al elke dag: “Zwemmen!”’

Wat vind je van De Reddingsklos en haar vrijwilligers?

‘Ik vind De Reddingsklos een geweldige vereniging waar iedereen van elkaar en met elkaar kan leren. We staan allemaal voor anderen klaar en je hebt een band met iedereen. Elk jaar is er een barbecue voor de vrijwilligers waar we met z’n allen kunnen bijkletsen en ideeën uitwisselen. Iedereen wil elkaar helpen om het beste uit de zwemlessen te halen en om ieder kind veilig en met plezier te laten zwemmen. Het is echt een hele sociale vereniging, waar je gewoon jezelf kan zijn.’

Wat zou je zeggen tegen de mensen die twijfelen om een handje te helpen?

‘Ga eens kijken wat voor taken je leuk vindt en doe het gewoon. Je haalt er zeker plezier uit en je helpt er andere mensen mee. Of het nu gaat om kleine taakjes, het organiseren van activiteiten of zwemles geven. Ik haal er veel energie uit om anderen te helpen en ik denk dat dat voor meer mensen geldt.’

Over het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

In heel Nederland zetten mensen zich met veel ambitie en gedrevenheid in voor een ander en zorgen voor verbinding in onze samenleving. Om deze dromen en ambities vorm te geven, organiseert het vrijwilligersveld, dat zich verenigt in Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), in 2021 een campagnejaar waarin we meer mensen enthousiast maken voor het vrijwilligerswerk en een diversere groep mensen aanspreken om zich in te zetten voor een ander en de samenleving. Want Mensen maken Nederland. Meer informatie vind je op www.mensenmakennederland.nu.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *