Vrijwilliger van de maand bij de Reddingsklos: Mees

Met het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 wil het vrijwilligersveld meer mensen oproepen om zich in te zetten voor een ander. In het kader van de landelijke campagne Mensen maken Nederland delen wij de vele verschillende gezichten achter de vereniging. In maart is Mees van Kooten (27) onze Vrijwilliger van de Maand: “Ik heb altijd heel veel plezier als ik op het zwembad ben en iedereen weer zie.”

 Hoe ben je als vrijwilliger in onze vereniging gerold?

“Ik had net diploma B gehaald toen ik bij de vereniging kwam. Ik was een jaar of 7, denk ik. Mijn broers zwommen toen al bij De Reddingsklos. Op de een of andere manier ben ik hier blijven hangen. Ik heb meer diploma’s gehaald, leerde een leuke groep mensen kennen en hield er zelfs een fijne vriendengroep aan over. Ik snorkelde graag en toen ik 18 jaar was, ging er een snorkelinstructeur weg. Ik werd gevraagd of het me leuk leek om hierin mee les te geven. Ik kon niet echt meer diploma’s halen en het leek me wel wat. Zo ging het min of meer vanzelf.”

Wat zijn jouw taken binnen onze reddingsbrigade?

“Voorheen gaf ik elke zaterdagmiddag drie snorkellessen. Een halfjaar geleden ben ik in Utrecht gaan wonen, dus ik ben er niet meer elke week. Maar het lijkt me leuk om op een later moment weer wat meer te betekenen. Ook heb ik een tijd in de Activiteiten Commissie gezeten, waar ik meehielp om de Sinterklaasviering, het kamp en andere activiteiten te organiseren. En natuurlijk ben ik er elk jaar met het Drakenbootfestival in Helmond! Ik houd niet zo van stilstaan en constant opletten, dus ik doe niet mee met de bewaking zelf, maar ik verzorg het eten. De eerste jaren was dit geregeld vanuit de organisatie zelf, maar dat liep stroef, er was niet voldoende of we hadden te kort pauze om op ons eten te wachten. Op een gegeven moment zei ik: ‘Volgend jaar doe ik het zelf wel!’ Wie A zegt, moet ook B zeggen, dus het jaar erop verzorgde ik uitgebreide maaltijden voor al onze bewakers. Het beviel zo goed dat ik voortaan elk jaar voor kok mag spelen. En het is echt heel leuk om te doen!”

Wat vind je het leukste aan het vrijwilligerswerk?

“Dat is er een grote groep leuke vrienden aan over heb gehouden. Het is meer dan alleen vrijwilligerswerk bij een vereniging. Je leert er een hoop verschillende mensen kennen. Niet alleen de andere vrijwilligers, maar ook de ouders die je op het zwembad ziet met wie je een praatje maakt. En natuurlijk de kinderen die altijd weer heel enthousiast zijn als ik op het zwembad kom. Het contact met iedereen vind ik heel waardevol. Ik heb altijd heel veel plezier als ik op het zwembad ben en iedereen weer zie. Dat waardeer ik enorm.”

Wat haal je zelf uit het vrijwilligerswerk?

“Ik heb bij de reddingsbrigade enorm veel geleerd over de omgang met kinderen. Door de jaren heen leer je wat wel en niet werkt en daar heb ik in mijn werk veel profijt van. Ik werk namelijk op de röntgenafdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Ik heb bij mijn huidige werk wel baat bij al die ervaringen die ik bij De Reddingsklos heb opgedaan, zeker in de omgang met mijn patiëntjes.”

Wat vind je van onze vereniging en haar vrijwilligers?

“Ik denk dat wij echt een heel laagdrempelige vereniging hebben: je ziet vanuit veel verschillende groepen mensen wel leden terug. Daarnaast is het niet duur om bij ons te zwemmen. Maar de vrijwilligers maken echt de vereniging. Je kan nog zo’n gestroomlijnde, perfecte club hebben, maar als iedereen met een zuur gezicht langs het bad staan, heb je er weinig aan.”

Wat zou je zeggen tegen de mensen die twijfelen om een handje te helpen?

“Als je erover twijfelt, kijk gewoon eens een dagje mee! De meeste verenigingen staan te springen om nieuwe vrijwilligers. Het maakt niet uit wat je kunt, wat je doet of wie je bent. Bij ons wordt echt gekeken naar je sterke punten en naar wat je kunt betekenen. Dus als je twijfelt, probeer die stap te zetten en neem een kijkje. Je bent meer dan welkom!”

Over het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

In heel Nederland zetten mensen zich met veel ambitie en gedrevenheid in voor een ander en zorgen voor verbinding in onze samenleving. Om deze dromen en ambities vorm te geven, organiseert het vrijwilligersveld, dat zich verenigt in Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), in 2021 een campagnejaar waarin we meer mensen enthousiast maken voor het vrijwilligerswerk en een diversere groep mensen aanspreken om zich in te zetten voor een ander en de samenleving. Want Mensen maken Nederland. Meer informatie vind je op www.mensenmakennederland.nu.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *