Vrijwilliger van de Maand bij De Reddingsklos

Met het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 wil het vrijwilligersveld meer mensen oproepen om zich in te zetten voor een ander. In het kader van de landelijke campagne Mensen maken Nederland deelt Helmondse Reddingsbrigade De Reddingsklos de vele verschillende gezichten achter de vereniging. In november is Petra de Groot (61) Vrijwilliger van de Maand: “De vereniging sleepte me door een moeilijke tijd heen.”

Hoe ben je als vrijwilliger in de vereniging gerold?

‘Ik wilde op mijn 16e al graag zwemjuf worden, maar ik heb het diploma ervoor nooit gehaald omdat ik examenvrees had. Ik ben daarna bij de Edah gaan werken en pas toen ik kinderen had die op zwemles gingen, bijna 30 jaar geleden, kwam ik weer in het verenigingsleven terecht. Ze kwamen mensen tekort en vroegen me om mee te helpen. Aangezien ik geen nee kan zeggen, en het leuk vind om te doen, ben ik mee gaan lesgeven. Toen heb ik alsnog mijn diploma’s behaald. Binnenkort zijn de rollen omgedraaid: ik ga van mijn vrijwilligerswerk mijn beroep maken. Ik heb momenteel een baan in de catering, maar werk ook parttime bij de gemeente Eindhoven als zweminstructrice. Ik ga mijn uren uitbreiden, zodat ik fulltime zweminstructrice kan worden.’

Wat zijn jouw taken binnen de reddingsbrigade?

‘Ik houd me vooral bezig met het Zwem-ABC. Hier kijk ik mee naar de kwaliteit, geef ik les en ik ben zo nu en dan examinator. Achter de schermen houd ik me hier ook mee bezig. Zo regel ik bijvoorbeeld de examens, samen met een paar anderen.’

Wat brengt het doen van vrijwilligerswerk jou?

‘Toen ik een jaar of 35 was, lag ik in scheiding. Het zwembad heeft mij echt door die moeilijke tijd heen geholpen. Ik kon mijn verdriet kwijt in het doen van vrijwilligerswerk. Gewoon even alles stilzetten en mijn ding doen: lesgeven. Ik zie elk kind groeien en ik vind het geweldig. Als een kind bijvoorbeeld moeite heeft met het gat en nadat jij het nog eens uitlegt, ineens wél erdoorheen zwemt – dat is fantastisch. Daar doe je het voor. Vooral als je ziet wat we samen voor elkaar krijgen. Niet ik alleen, maar met zijn allen. Want daar gaat het om. Als de vrijwilligers er niet zijn, kunnen heel veel kinderen niet sporten. En dat vind ik juist heel belangrijk.’

Wat vind je van De Reddingsklos en haar vrijwilligers?

‘Iedereen probeert zijn beste beentje voort te zetten en is vriendelijk naar elkaar. Het is achter bij de kleintjes altijd heel gezellig. Ook de activiteiten, zoals kamp en Sinterklaas, zijn heel erg leuk. Bij grote verenigingen wordt daar altijd heel groots uitgepakt, waardoor het net een wedstrijd lijkt. Maar hier komt het echt van binnenuit. Bij De Reddingsklos heeft iedereen echt een vrijwilligershart.’

Wat zou je zeggen tegen de mensen die twijfelen om een handje te helpen?

‘Kijk waar je je enthousiasme uit kunt halen en kom dan eens langs. Ook ik ben gewoon begonnen, net als iedereen. Het is belangrijk dat je geduldig bent en tijd hebt. En dat je je met liefde inzet. Als je één keer geproefd hebt wat je kunt bereiken met een kind tijdens de zwemles, zoals het wegnemen van angst en het ontvangen van die waardering, dan wil je sowieso blijven.’

Over het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

In heel Nederland zetten mensen zich met veel ambitie en gedrevenheid in voor een ander en zorgen voor verbinding in onze samenleving. Om deze dromen en ambities vorm te geven, organiseert het vrijwilligersveld, dat zich verenigt in Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), in 2021 een campagnejaar waarin we meer mensen enthousiast maken voor het vrijwilligerswerk en een diversere groep mensen aanspreken om zich in te zetten voor een ander en de samenleving. Want Mensen maken Nederland. Meer informatie vind je op www.mensenmakennederland.nu.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *