Vuilniswagens op waterstof: duurzame afvalinzameling regio Helmond

Blink rijdt begin mei met twee splinternieuwe elektrische vuilniswagens op waterstof. In samenwerking met SUEZ Recycling & Recovery Nederland, neemt Blink deel aan een Europees project voor afvalinzameling met waterstofvoertuigen. Verschillende gemeenten, afvalinzamelaars en leveranciers werken binnen dit Europese project samen om kennis en ervaring op te doen met het rijden op waterstof.

Voor de transportsector gelden steeds striktere milieueisen, opgelegd door de Europese Commissie. Het terugdringen van uitstoot in de vorm van CO2 en fijnstof is hiervan een belangrijk onderdeel. Ook de inzameling van huishoudelijk afval valt hieronder. Gemeenten zoeken daarom samen met afvalinzamelaars, naar manieren om te voldoen aan toekomstige eisen en doelstellingen. Waterstofwagens zijn hierbij een geschikt hulpmiddel. Deze wagens zijn 100 procent elektrisch aangedreven en hebben geen schadelijke uitstoot.

Europees project: REVIVE

Het project in Helmond en omliggende gemeenten is onderdeel van een groter Europees project: REVIVE. Fabrikant E-Trucks Europe ontwikkelde de waterstofwagens. In totaal gaan binnen dit project vijftien vuilniswagens op waterstof rijden in acht steden in Nederland, België, Italië en Duitsland. SUEZ heeft in samenwerking met Blink twee trucks aangeschaft. Die worden ingezet in het inzamelgebied van Blink. De trucks tanken bij het waterstoftankstation van Waterstofnet op de Automotive Campus in Helmond.

Schoon, stil en ideaal voor stedelijk gebied

Dit Europese project is bedoeld om grootschalig ervaring op te doen met het rijden op waterstof. Ook is het een demonstratieproject om te laten zien welke mogelijkheden er al zijn”, vertelt Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van SUEZ. Een wagen die rijdt op waterstof heeft dezelfde mogelijkheden en actieradius als een dieselvoertuig. Het grote voordeel is natuurlijk dat de wagens schoon zijn; de enige uitstoot is waterdamp. Bovendien zijn ze stil, ideaal voor stedelijk gebied.”

In mei de weg op

De waterstofwagens worden ingezet in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en Heeze-Leende. De waterstofwagens gaan deze maand mei de weg op.

Deze duurzame manier van inzamelen helpt gemeenten hun ambities te verwezenlijken. De inzet van deze vuilniswagens op waterstof zal daarnaast een schat aan informatie opleveren. Dat speelt een belangrijke rol bij toekomstige besluitvorming over de wijze van emissieloos inzamelen. Het is de bedoeling dat de pilot de introductie van waterstofwagens op de markt in een stroomversnelling brengt.

“Het werkgebied van Blink kent zowel stedelijk als landelijk gebied. Daarmee zijn wij een ideale proeftuin om deze waterstofauto’s onder alle denkbare omstandigheden uit te testen”, zegt directeur van Blink, Mark Vaal. Volgens hem maken deelnemende gemeenten met dit proefproject een duidelijk statement ten aanzien van de toekomst van de inzameling van de grondstoffen afkomstig uit huishoudens.

Over Blink

Blink is een, in Nederland, publiek-private samenwerking tussen de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en SUEZ Recycling & Recovery Nederland.

Meer informatie over het project kunt u terugvinden op https:// h2revive.eu/

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *