Vuurwerk inleveren op 30 december

Inwoners van Helmond die vuurwerk willen inleveren, kunnen dat doen op woensdag 30 december 2020 tussen 8.00 en 13.00 uur op het terrein van de oude milieustraat aan de Kanaaldijk.  Ook komt er in het nieuwe jaar nog een (aanvullend) inlevermoment. Zo wil de gemeente inwoners ook na de jaarwisseling nog een mogelijkheid bieden hun vuurwerk in te leveren. De exacte datum wordt later nader bekend gemaakt. Vooraf een afspraak maken om in te leveren is niet nodig.

Naast het consumentenvuurwerk dat nu eenmalig landelijk verboden is om af te steken (categorie F2), kunnen inwoners de op 1 december verboden vuurpijlen en knalvuurwerk ongestraft inleveren. Levert iemand vuurwerk in dat voor 1 december 2020 al illegaal was, zoals een cobra of een shell, dan heeft dat geen juridische gevolgen als blijkt dat iemand goede bedoelingen heeft.

‘Alle vuurwerk is deze jaarwisseling verboden. Afsteken kan en mag gewoon niet. Ik begrijp heel goed dat dat voor veel mensen jammer is’, zegt burgemeester Blanksma. ‘Thuis bewaren van vuurwerk kan gevaarlijk zijn. Lever het daarom in. En laten we er samen, onder de gegeven omstandigheden, een bijzondere en gezellige jaarwisseling van maken. Met elkaar en voor elkaar.’

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte in de ziekenhuizen, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het kabinet besloten dat er tijdens de komende jaarwisseling geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Wanneer inwoners hun gekochte vuurwerk tot de volgende jaarwisseling thuis bewaren, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Vandaar dat de gemeente de mogelijkheid biedt om het vuurwerk in te leveren.

Bij het inleverpunt aan de Kanaaldijk zijn medewerkers van een gespecialiseerde bedrijf aanwezig. Zij nemen het vuurwerk in ontvangst. Het vuurwerk wordt na inzameling afgevoerd en veilig vernietigd.

Vervoer van vuurwerk

Het vervoer van vuurwerk is op dit moment niet toegestaan. Tijdens de inleverdag treden het Openbaar Ministerie en de politie niet op als het aannemelijk is dat de vervoerder onderweg is naar het inleverpunt.

 

Coronamaatregelen

De gemeente vraagt inwoners die vuurwerk willen inleveren om alleen te komen, met de auto te komen en instructies van het personeel op de inleverlocatie op te volgen. Inwoners met gezondheidsklachten wordt gevraagd thuis te blijven.

Vuurwerkoverlast melden

Inwoners die vuurwerkoverlast ervaren, kunnen dit melden via een app op een smartphone. De app heet Mobile alert (van Intergraph Corporation) en is te downloaden via Appstore en Google Play. In de app kunnen inwoners aangeven op welke locatie(s) zij vuurwerk horen, zodat de overlastgebieden duidelijk in beeld komen en de gemeente gerichter inzet kan bepalen.

Vuurwerk categorie F1

Tijdens de jaarwisseling is schertsvuurwerk (categorie F1) afsteken wel toegestaan. In die categorie vallen onder andere sterretjes, trektouwtjes en knalerwten. Dit vuurwerk mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *