VVD Helmond, Helder Helmond en CDA willen extra raadsvergadering

De fracties van VVD Helmond, Helder Helmond en CDA Helmond willen zo snel mogelijk een extra raadsvergadering. De drie partijen willen een debat naar aanleiding van het gegeven dat GroenLinks Helmond coalitiegesprekken wil gaan voeren met D’66, SP, PvdA, 50PLUS Helmond, Lokaal Sterk en DENK Helmond. De initiatiefnemers willen dat informateur Frits Lintmeijer aanwezig is tijdens het debat, om hem vragen te stellen over het proces van de informatiegesprekken.

Daarnaast wensen VVD, Helder Helmond en CDA van de fractie van GroenLinks te horen wat nu precies de afwegingen zijn geweest om de keuze te maken zoals deze op 12 april naar buiten is gebracht.

GroenLinks met zeven zetels wil samenwerken met de SP met drie zetels, D66 drie zetels, Lokaal sterk twee zetels, 50PLUS twee zetels, PvdA twee zetels en DENK één zetel. Daarmee wordt een meerderheid van twintig zetels behaald. Van de deelnemende partijen heeft DENK aangegeven wel mee te doen aan de coalitie, zonder een wethouder te leveren.

De VVD en Helder Helmond, twee van de grote winnaars tijdens de gemeenteraadsverkiezingen met zes en vijf zetels, vallen in deze coalitie buiten de boot. Ook het CDA doet niet mee. Verder vallen Forum voor Democratie en Mi Hellemonders af.

De fracties VVD, Helder Helmond en CDA verwijzen naar naar art. 17 lid 2 van de Gemeentewet. Daarin kan of de burgemeester een extra raadsvergadering bijeen roepen indien ze dat nodig vindt of ten minste een vijfde van het aantal raadsleden, met opgave van redenen.

Foto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.