VVD Raadslid Akkers over vuurwerkoverlast in Brandevoort.

Extra prullenbakken bij de steiger

In mijn vorige column in wijkblad ‘Ons Brandevoort’ heb ik de afvaloverlast gedurende de zomermaanden rondom de ecozone besproken. Bedankt voor de reacties die ik naar aanleiding van deze column heb mogen ontvangen. Zo wordt onder andere benoemd dat er, zeker rondom de steiger, te weinig prullenbakken staan om het afval kwijt te kunnen. Dit heb ik inmiddels besproken met de verantwoordelijke ambtenaar. Na Oud & Nieuw wordt er een extra prullenbak geplaatst bij de steiger.

Schade door vuurwerk
Toen ik las dat deze prullenbak pas na Oud & Nieuw geplaatst zou gaan worden, vond ik dat een wijs besluit. Niet meer dan logisch met het oog op het aantal vernielingen dat elke jaarwisseling plaatsvindt. Afgelopen jaarwisseling bedroeg de schade maar liefst € 77.000. Het jaar daarvoor bedroeg de schade “slechts” € 11.000. De gemeente Helmond wil er dit jaar sterk op in zetten om vuurwerkoverlast tegen te gaan.

Als ik op dit moment ’s avonds mijn social media bekijk, dan is het wel duidelijk dat er al sprake is van vuurwerkoverlast. Zo blijkt onze markthal weer een geliefde plek om vuurwerk af te steken. Ook thuis zijn de ontploffingen van het vuurwerk duidelijk te horen. Al een aantal weken voordat het vuurwerk officieel afgestoken mag worden, zitten er al genoeg huishoudens thuis met kinderen die wakker worden of bange honden door het harde geknal. De inzet van politie en boa’s om te controleren op het afsteken van vuurwerk is niet oneindig. We moeten met de beschikbare middelen zo effectief mogelijk handhaven.

Mobile Alert app
Om deze reden maken we in de gemeente Helmond gebruik van de Mobile Alert app. Hierdoor krijgt de gemeente inzichtelijk wat de overlastgebieden zijn en kan de gemeente hierop sneller optreden. Je kunt hierbij melden wanneer je overlast ervaart van sier- en/of knalvuurwerk en eventueel een foto uploaden ter verduidelijking. Tijdens de commissievergadering over de aankomende jaarwisseling, heb ik aangegeven dat het succes van de Mobile Alert app staat of valt bij de wijze waarop er om wordt gegaan met de meldingen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de ervaringen van onze inwoners en het effect van de app. Hopelijk leidt de inzet van deze app, samen met andere interventies, tot minder overlast voor onze inwoners.

Michael Akkers
Raadslid VVD Helmond

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door VVD Helmond

De Helmondse VVD is het lokale gezicht van de grootste landelijke partij en maakt deel uit van het Lokaal Netwerk VVD Peelland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *