Waar gaat de plastictoeslag voor je frietbakje naartoe?

Je hebt het inmiddels wel door: koop je een frietje bij je favoriete Helmondse snackbar, dan worden enkele eurocenten in rekening gebracht voor je plastic bakje. Want per 1 juli van dit jaar mogen ondernemers die niet meer gratis aanbieden. ‘Dat is beter voor het milieu én je portemonnee’, lezen we op de website van de Rijksoverheid. Dat is allemaal leuk en aardig, maar waar gaan die extra eurocenten dan naartoe?

Waar gaat de plastictoeslag voor je frietbakje naartoe? Het blijft allemaal wat vaag en ingewikkeld. Laten we eens kijken wat de Rijksoverheid meldt: “Als u vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt u extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakje dat u zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat u weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik. Dat is beter voor het milieu én vanaf 1 juli óók voor uw portemonnee.’

Oké. Of niet? Want hoezo is dat beter voor onze portemonnee? Ik bedoel, je betaalt extra voor je frietje, zonder dat je er iets voor terugkrijgt.  Hoe zien de regels er nou precies uit?

Nieuwe regels

Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels, zo legt de Rijksoverheid uit. Vanaf 1 juli betaal je extra voor plastic wegwerpbekers en -bakjes als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar of een maaltijdsalade in de supermarkt koopt. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor de bekers en bakjes. Als richtlijnen geeft de overheid mee:

 • € 0,25 voor een beker
 • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
 • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

De extra kosten die je maakt staan apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt. Dat lijkt duidelijk. Maar ergens wringt het. Want door het feit dat ondernemers volgens de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) geen gratis plastic meer mogen aanbieden, wordt jouw koffie en patatje duurder. Maar wacht even: is dat niet de verantwoordelijkheid van de ondernemer?

Opties

Per 1 juli zijn ondernemers namelijk verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kunnen herbruikbare bekers en bakjes zijn. Hiervoor betaal je borg/statiegeld en je kunt ze dus terugbrengen. Óf ondernemers vullen de bekers en bakjes die je zelf meebrengt. De ondernemer kiest zelf welke vorm hij aanbiedt. Dus in het eerste geval zou dat betekenen dat je borg betaalt en die later weer terugkrijgt, op het moment dat je jouw bakje terugbrengt. Dat lijkt allemaal logisch. Je brengt je herbruikbare bakje terug en int statiegeld. Veel snackbars hebben echter geen herbruikbaar alternatief. Ze laten je simpelweg betalen voor het plastic bakje, want dat zijn ze verplicht. Zie je het al voor je? Je retourneert je plastic bakjes bij de snackbar en wacht op de terugbetaling van je ‘borgsom’ of statiegeld. De eigenaar van de snackbar kijkt je waarschijnlijk met grote ogen aan.

Mis

En daar gaat het dus in veel gevallen mis.  Ach, denkt menig ondernemer. Geen probleem, ik  verhoog mijn prijzen wel. Ja, tot zover voldoet hij aan de regels. Maar eigenlijk moet hij je het teveel betaalde terugbetalen in de vorm van borg of statiegeld, net zoals bij het inleveren van flessen en blikjes. En daarbij een herbruikbaar alternatief aanbieden.

Waar gaat je statiegeld naartoe?

Kortom, de snackbar verhoogt zijn prijzen met de plastictoeslag en laat het daarbij. Met andere woorden: het geld gaat lekker in het potje van de onderneming. Niks borg, niks statiegeld. De regels rammelen aan alle kanten. De Europese richtlijn Single Use Plastics zorgt voor extra inkomsten voor de snackbar die het nog steeds met plastic bakjes doet. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen. Maar tot die tijd betaal je nog gewoon voor je plastic bakje. Hoe ervaar jij dat? Hoe pakt jouw snackbar dat aan? Breng jij ook je bakjes terug, of laat je een eigen bakje vullen bij je cafetaria? Het gaat slechts om een paar eurocent per keer. Maar vele kleintjes maken een grote, nietwaar?

Laat ons weten hoe jouw snackbar dat aanpakt via redactie@ditishelmond.nl. We zijn benieuwd naar de reacties.

[Foto: Kseniia Chunaeva/Vecteezy]

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. Mathijs Reply

  Het is toch eigenlijk helemaal niet zo gek. Je betaald iets extra’s voor plastic gebruik, de ondernemer kan dit gebruiken om te verduurzamen, of niet, eigen keuze. Daarnaast wordt er een aantal keren over statiegeld gesproken, maar mijn inziens is daar helemaal geen sprake van en is het simpelweg een toeslag. Ondernemer is wel vrij om het zo in te richten, een borg/statiegeld systeem.

  Er wordt ook overal gesproken over hoe belachelijk het is dat je zelf je bakje mee moet nemen, en daarnaast wordt er verondersteld dat dit in de praktijk toch niet gebeurt. Wat is daar dan het probleem?

  Beetje stemmingmakerij dit, men vreet zich voor €35 euro vol aan friet en snacks en gaat dan zitten zeuren om €0,50 cent extra.

  • DitisHelmond John Janssen - Redactie Reply

   Beste Mathijs, het niks te maken met stemmingmakerij. Het is een column van iemand die zich afvraagt hoe het nou werkelijk zit. Als ondernemer kun je heel gemakkelijk het ‘juiste’ doen: zorg voor een herbruikbaar alternatief en vraag daar borg voor. Of men de bakjes dan daadwerkelijk terugbrengt is een tweede, dat ligt bij de consument. Nu betaal je voor een plastic bakje, wat eigenlijk helemaal niet meer gebruikt mag worden. Vind je dat niet een beetje krom?? Het gaat ook niet direct om de centen, meer om het principe. Bovendien is de regelgeving onduidelijk. Ook die moet beter en duidelijker.

 2. Mathijs Reply

  Beste John,

  De titel kopt ‘Waar gaat het statiegeld voor je frietbakje naartoe?’. Dat wekt toch de suggestie dat er statiegeld betaald wordt ipv plastictoeslag? En ook dat het niet op de juiste plek terecht komt.

  Hoe het daadwerkelijk zit is gewoon te lezen via de link die je deelt en de rest krijgt vanzelf vorm.

  Nee… Het gaat inderdaad om het principe: Je betaald niet voor het bakje dat je gebruikt, je betaald omdat er gebruik gemaakt wordt van plastic bakjes wat we als maatschappij steeds meer willen tegen gaan. Ondernemer kan een scherpere prijs bieden als hij met de opbrengst hiervan investeert in een duurzamer en dus goedkoper (lees zonder toeslag) alternatief. Is toch een prima stimulans?

  • DitisHelmond John Janssen - Redactie Reply

   Maar dan moet de ondernemer met de opbrengst wél investeren in duurzame alternatieven!! Wat velen nu doen is extra geld vangen op plastic en er vervolgens niks mee doen. Lekker gemakkelijk, vind je ook niet??

 3. Richard Reply

  Dit is volgens mij een kansloze actie..bestel best vaak eten en betaal dan netjes voor de bakjes(andere optie wordt niet geboden) vervolgens gaat na het eten alle plastic gewoon bij het afval…hoezo veranderingen vraag ik mij af?ik vind dat diegene die de bakjes uitgeven ze ook terug moeten nemen, dan doen ze er goed aan en heeft het zin. Inderdaad extra inkomsten voor de verkopende partij.

 4. Rene Goris Reply

  Als de plastic toeslag statiegeld is, Dan is het een borg. Dan kan met de overheid afspraken gemaakt worden voor collectief duurzaam verwerken. Als je als burger bij betaald voor plastic en het geld gaat naar de overheid voor verduurzamen dan is het een plastic taxatie. Als het betaald wordt aan de verkoper zonder dat de verkoper iets met het geld hoeft te doen dan is het een oneerlijke prijs en winstverhoging ten koste van de gebruiker en is het diefstal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *