WAH?! Is dit Cultuur?

Maar liefst 1100 derdejaars leerlingen van het Voortgezet Onderwijs in Helmond snuiven van 18 tot en met 22 april cultuur op. Daarmee bevestigt de organisatie nog eens hoe essentieel die culturele sector is. Ook, of misschien wel juist voor jongeren. Want weten jongeren wel dat hiphop ook cultuur is? Of dat zelf vette posters ontwerpen ook gewoon kunst kan zijn? Na de Cultuurweek WAH?! weten ze dit sowieso.

Wat gaan ze doen? Het Annatheater, de bibliotheek Helmond-Peel, Museum Helmond, Het Speelhuis, Kunstkwartier en De Cacaofabriek zetten die week hun deuren wagenwijd open. Zij bieden een gevarieerd programma voor alle derdejaars leerlingen van OMO Scholengemeenschap (Carolus Borromeus College, Dr. Knippenberg College, Vakcollege en Praktijkschool Helmond) en het Jan van Brabant College (locaties Molenstraat en Deltaweg).

De leerlingen van verschillende richtingen volgen drie activiteiten, workshops of voorstellingen. Denk hierbij aan uiteenlopende activiteiten als het bijwonen van een echte theatervoorstelling en het volgen van workshops popkoor zingen of stop-motion video’s maken. Maar ook bijvoorbeeld het digitaal bewerken van bestaande kunstwerken. Alle cultuurdisciplines komen voorbij. Als afsluiting wonen de leerlingen samen een concert bij in de popzaal van de Cacaofabriek.

Kunstprojectie

In de aanloop naar de Cultuurweek werken de jongeren op school aan collages van Helmonders in alle soorten en maten. Een deel van die collages wordt samengevoegd in een grote geanimeerde lichtprojectie op de muren van de Cacaofabriek. Op donderdag 31 maart om 20.30 uur gaat de projectie aan.

“Jongeren hebben de afgelopen periode veel moeten missen van wat belangrijk voor ze is: festivals, muziek, sociale contacten, je creatief uiten in een groep of in een kunstwerk. Echt samen iets maken of samen verwonderd raken. Wij gaan ze prikkelen en inspireren”, aldus Jochem Otten, directeur van De Cacaofabriek en Het Speelhuis. “Ze moeten over een paar jaar nog zeggen: dat was vet, die cultuurweek.”

WAH?! Is dit Cultuur?

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.