Warande in het voorjaar is prachtig

Een IVN-wandeling in stadspark de Warande in het voorjaar. Door de grote opkomst werd de groep belangstellenden in twee gedeeld en gingen de gidsen op pad.

Het voorjaar is volop zichtbaar in De Warande. Heel wat planten staan in de bloei: het gele speenkruid, de witte bosanemoon en de salomonszegel. Maria Nijssen nam haar groep mee en begeleidde de liefhebbers door het wandelpark. Ze vertelde over de geschiedenis en over de bomen, planten en vogels die er te zien en te horen waren.

Ondanks het voorjaar konden toch ook nog enkele paddenstoelen bezichtigd worden. Zoals de roodgerande houtzwam. Andere paddenstoelen op boomstammen werden door Maria getoond met behulp van een spiegeltje.

Veel voorkomend plantje was het look-zonder-look en de bosanemoon. Vanwege het bewolkte weer waren de bloemen gesloten, maar kon men toch genieten van de aanwezigheid van de vele anemoontjes.

Ook werd er een bezoekje gebracht aan de reigerkolonie. Hoog in de bomen van de Warande waren de vogels zichtbaar. Maar ook op de grond kon je aan de sporen zien dat er veel vogels in de buurt zaten: het bladerdek was bedekt met vogeluitwerpselen en als je goed zocht kon je nog stukken vinden van de reigereieren die waren uitgekomen.

In de bomen hoorde je de vogels fluiten. Zo werden we gewezen op de roodborst, die veelvuldig kwam kijken. Ook kon je de boomklever, zanglijster en het winterkoninkje horen. En het geluid van de groene specht was zeer herkenbaar. Bijna op het einde van de wandeling wees de gids op de twee bomen die innig omstrengeld aan elkaar vergroeid leken. Een bijzondere speling van de natuur?

Het werd, ondanks het koude gure weer een gezellige wandelmiddag in de Warande in het voorjaar. Met dank aan Maria voor de vele informatie en uitleg.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.