Warandepark : boswerkzaamheden in een razend tempo

In het Warandepark worden er momenteel werkzaamheden uitgevoerd. Er worden dode bomen verwijderd, maar zoals men weet staan er nogal wat hoge heren in het bos. Ik ging er eens een kijkje nemen. Het verbaasde mij hoe snel de bomen verwijderd werden. Tegelijkertijd werden ze meteen in kleine stammen gezaagd.

Eerst worden er aan de onderkant van de boom inkepingen gezaagd. Waarna een grotere machine met grijpklemmen en een zaag, eerst de boom uit de bodem haalt. Een paar minuten later wordt de boom in kleine stukken gezaagd. Elke boom was aangeduid met een grote oranje stip.

Een voorbijganger mopperde een beetje. Die vertelde mij dat het zonde was om de bomen er uit te halen ook al waren ze dood. ”Ze moeten ze laten staan, want door de tijd heen vallen ze toch wel om. Dat is weer goed voor de kleine dieren zoals de eekhoorn, het konijnen en de vogels. Die kunnen dan gemakkelijker schuilen als ze bedreigt worden.”

Toen ik hem antwoordde dat het misschien gevaarlijk was als er een boom omviel en er iemand in de buurt liep, keek hij mij aan en zei: “Meneer, u ziet toch wel dat heel veel bomen die zij weghalen ver van de wandelpaden staan? “Tja, daar had hij weer gelijk in. De tijd zal het leren. Door de dode bomen weg te halen, krijgen de jonge struiken en boompjes weer plaats om te groeien. Ook krijgen ze dan weer lucht en licht. Het blijft een eindeloze discussie….

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.