Wat bezielt je om vechtpartijen te gaan organiseren

Dinsdagavond brak de hel los in Helmond. Zo’n 125 jongeren waren naar de stad gekomen om op straat een gevecht bij te wonen. Wat is er leuk aan en wat bezielt je om een gevecht te organiseren op straat en elkaar in elkaar te gaan slaan? Zes arrestaties van jongeren tussen de 15 en 20 jaar oud, de generatie waar ik ook onder val. Ik schaam me voor die groep jongeren.

De politie en ME moesten eraan te pas komen om de jongeren weg te drijven en de straat schoon te vegen. De politie was in de minderheid, maar wist wel de situatie onder controle te krijgen. Diep respect dat je dat kunt. Maar via sociale media werd er trots gedaan op het feit dat de jongeren in de meerderheid waren. Toen op donderdag een vechtpartij in Eindhoven werd georganiseerd, waar uiteindelijk meer politie was dan jongeren, gingen de Helmondse “vechtersbaasjes” trots via sociale media roepen dat ze Helmond nooit zouden kunnen overtreffen. Telkens als ik weer terug denk aan die berichten, heb ik maar één vraag: waarom? Waarom zou je dit willen gaan doen?

Bij sommige zat ik misschien op school

De leeftijd van de jongeren intrigeert mij ook. Bij een aantal van hen had ik in de klas kunnen zitten. Ik snap dat je je door de coronacrisis misschien verveelt, maar dit is niet de oplossing daarvoor. Je hebt nu al zoveel meer vrijheden dan dat je de afgelopen maanden hebt gehad. Ga, op een veilige afstand, weer met je vrienden naar het terras of iets anders doen. Vrijdag stond er weer een gevecht gepland. Ik ben blij dat het redelijk rustig is gebleven en dat er geen al te grote incidenten plaats hebben gevonden. Want dat het wel gekund. Nota bene twee jongens bleken bij aanhouding messen op zak te hebben. Er hadden zomaar doden kunnen vallen. Waar ben je dan mee bezig?

Ik hoop oprecht dat de jongeren die dinsdag gevochten hebben, en misschien vrijdag weer wilden gaan,  nu het besef hebben dat dit compleet onverantwoord en idioot gedrag is.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *