De geschiedenis van kerkklokken in Helmond is zonder meer boeiend te noemen. In een lezing op 7 maart door Heemkundekring Helmont gaat men van de sonore klanken van luidklokken, naar de speelklokken van de beiaard, in de st. Lambertuskerk.

Het is heden ten dage niet meer nodig om de betekenis van kerkklokken te herkennen. De ringtone van onze ‘smartphone’ heeft de functie (signalen) van kerkklokken vervangen. Toch dragen luidklokken nu nog verschillende boodschappen in geluid over. Hoe de middeleeuwer de ban-, tiend-, of doodsklok herkende, is voor veel mensen van nu een raadsel.

Kerkklokken in de Lambertuskerk

Op een van de klokken die nu in de Lambertuskerk hangt, staat de volgende tekst: Ik werd in 1953 hier neergehangen. De tiendklok van Floreffe en Postel moet ik vervangen. In 1588 goot Hendrick van Trier haar van oude spijs. Na het her gieten in 1721, viel zij in 1943 aan d’oorlog ten spijs. Lambertus is mijn naam. Een mooi stukje klokkengeschiedenis. Over duurzaamheid en recycling gesproken. Hendrick van Trier heeft dus in 1588 de tiendklok gegoten van oud spijs. Wat vertelt een tiendklok? Hoe en waar heeft Hendrick de klok(ken) gegoten?

Klokken spelen ook in de st. Lambertuskerk nu hun lied. Wie heeft die speelklokken dan gegoten? Een leuke uitdaging voor Willy van Vlerken om deze vragen te beantwoorden, tijdens zijn lezing. De lezing is op dinsdag 7 maart a.s.,  in het Jan Visser Museum aan de Keizerin Marialaan 5 in Helmond. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van Heemkundekring Helmont. Niet leden betalen €3,00. U kunt zich tot 4 maart voor de lezing aanmelden op info@heemkundekringhelmont.nl of telefonisch 0492-474745.

Tekst, Heemkundekring Helmont

Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Heel hartelijk dank voor deze duidelijke en interessante fotorapportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *