Waterballet eindigt IVN-wandeling

Een natuurwandeling met de natuurgidsen van IVN-Helmond door het Goorlooppark eindigde zondag in een waterballet. Van tevoren werden natuurlijk de weersites geraadpleegd, maar zoals de laatste tijd wel meer, bleken deze helaas niet betrouwbaar.

Tijdens de aangekondigde natuurwandeling door een stukje Goorlooppark tussen de speeltuin Helmond West en de  Mierloseweg lieten de natuurgidsen een groot scala aan planten zien. Deze eerste wandeling in dit jaar zonder de ingrijpende coronamaatregelen trok toch nog zo’n 20 belangstellenden.

Drie gidsen namen ieder een groepje belangstellenden onder hun hoede. Zij vertelden honderduit over de tweehonderd soorten planten die werden aangetroffen in het park. In de korte tijd van het bestaan van het park, dat officieel geopend werd in 2018, zijn de oevers van de Loop begroeid met de meest uiteenlopende soorten. Daar zijn ook hele zeldzame bij.

Tiny Forest

Ook was er aandacht voor het onlangs geopende Tiny Forest vlakbij de speeltuin. Van de bomen die werden aangeplant was weinig te zien, maar rondom de afgebakende ‘bosjes’ werd met  bijzonder bloemrijk zaad ingezaaid, wat een prachtig gezicht was. De Tiny Woods die worden aangelegd zijn bedoeld om kinderen al jong in contact te brengen met de natuur.

Theo de Loo leidt de plantenwerkgroep van IVN-Helmond. Hij heeft samen met de andere groepsleden onderzoek gedaan in het gebied. Ze onderzochten welke planten er op de oevers van de Goorloop groeien. Hij noemde vele namen van net zovele planten, met families en hoe de ene soort van de ander te onderscheiden. De elzenbosjes kwamen ter sprake en enkele namen die zijn blijven hangen. Zoals de indrukwekkende grote kaardebol en het verschil tussen kamille en de erop lijkende niet geurend kamille, maar ook een paar bijzondere paddenstoelen.  Helaas zijn vele namen weer aan ons geheugen ontsnapt en zullen we nog veel wandelingen moeten maken, om ons de plantennamen eigen te maken.

Net toen we, volgens Theo, bij het interessantste stukje oever aankwamen, stortte een onweerswolk alle inhoud over ons uit en moesten we de wandeling te staken.

Bij thuiskomst, een kwartiertje later, vormde zich een plasje op de plaats waar ik binnenkwam. Deze keer eindigde de wandeling in een waterballet.

Heb je belangstelling voor de natuur, ga dan ook eens mee wandelen met het IVN.  Lees meer op hun website

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *