Hadden we voorheen een kiosk op de markt die een sta in de weg was, nu gaan we ons over aantal weken lekker douchen op de Markt. De aanleg van dat geplande waterspeeltoestel, is in volle gang. Nabij de plek die op de Markt een bijzonder trefpunt is voor veel mensen, zal het een natte boel gaan worden. Het is een kruispunt van straten in het centrum,  Veestraat, Markt, Kerkstraat en Ameidestraat komen daar samen. Ook zal er ruimte moeten blijven voor overige dingen zoals terrassen, de weekmarkt, kunst en de kermis.

Er moet volgens burgemeester en wethouders in dit deel van het centrum iets komen dat aantrekkelijkheid zal vergroten. Die aantrekkelijk zou moeten ontstaan door het plaatsen van een waterspeeltoestel. Op deze plaats zou dat iets extra’s toevoegen. Er zal nu weer geschoven moeten worden met terrassen en delen van de weekmarkt op zaterdag. Met een vooruitziende blik, heeft men een paar jaar geleden de kiosk weg gehaald die daar toen stond.

Waterspeeltoestel

Het waterspeeltoestel krijgt een knipoog naar de  historische binnenstad, zoals die heel vroeger was. Dat moet hierbij weer zichtbaar worden. De waterloop van de Oude Aa wordt verwerkt als goot. Het mag er dan ook wel aangenaam uit komen te zien. Als het goed gaat, komt  er verlichting in de waterfonteinen en komt er een rand om het toestel heen. Daar kun je  dan op je gemak de zaak eens gaan zitten bekijken, hoe dat alle die spelende kinderen er zeiknat vandaan komen. En verder moet er ruimte blijven, zoals is  afgesproken, voor de oliebollenkraam, een kermisattractie, een speciale kraam van de weekmarkt of een tijdelijk (pop)podium.

Wat ging het ook alweer kosten

Het ontwerp voor het waterspeeltoestel is in zijn geheel uitgewerkt en het moet vóór de start van het  terrasseizoen van deze zomer klaar zijn. De kosten vallen ook wel mee? Dat zou maximaal  220.000 euro bedragen, zo wordt gedacht.  Maar, het zal niet het eerste project in Helmond zijn, waar het mis is gegaan met de begroting en het toch allemaal ‘iets’ duurder is uitgevallen dan men had gedacht. Vanuit het budget ‘vergroten aantrekkelijkheid centrum’ is geld beschikbaar voor dit project en we mogen hopen dat dit toereikend is. We leven in een tijd, waarbij dagelijks de prijzen van grondstoffen omhoog schieten.

© Tekst en foto’s Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 5 reacties

 1. C. Scheepers Reply

  Ach ik ben helemaal niet tegen dit soort zaken, verre van, maar als dit maar weer geen koude douce wordt … Zijn we eindelijk die sta in de weg kwijt krijgen we weer iets anders …. en hadden we dan begin jaren 80 daar ook al geen fontijn met waterbak met alle problemen van dien????

 2. Chris Reply

  Ja ..klopt ..in 1980 hebben we ook waterbakken gehad ..weg
  Lei bomen ..op de Markt ..de Kios ook weg ..
  Paar jaar geleden had je op tv programma van Geld over de balk smijten..Nauw Helmond

 3. A.van Deursen Reply

  En wij maar water besparen
  Is dit geen waterverspilling?

 4. Gert H.M. Bouten Reply

  Bedankt voor deze duidelijke fotorapportage. Ik vraag mij wel af of dit waterspeeltoestel een lang leven beschoren zal zijn, gelet op de historie van eerdere projecten op deze plaats. Ook vraag ik mij af of je met dit soort projecten de Markt levendiger kunt maken.

 5. Dennis de Rooij Reply

  Vraag mij af waarom we dit soort waterpretactractie niet hadden kunnen plaatsen in ons gloednieuwe park nabij het Havenplein? Zou de perfecte locatie zijn! En die €220.000 om het centrum aantrekkelijker te maken? Ik kan 110 andere dingen bedenken wat mogelijk zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.