Waterschap Aa en Maas in actie tegen hoogwater

Waterschap Aa en Maas onderneemt actie om mogelijke overlast van hoogwater tegen te gaan als gevolg van hevige regenval in de afgelopen dagen. De verwachting is dat er nog eens 30 tot 40 millimeter neerslag zal vallen in de komende dagen. Daarom zijn nu twee waterbergingsgebieden aangewezen en gereed om ingezet te worden.

Momenteel zijn twee gebieden langs de Zuid-Willemsvaart aangewezen als waterbergingsgebieden. Deze gebieden liggen bij Diesdonk, net buiten Helmond/Ommel, en bij Ham-Havelt, bij Veghel. Door de verzadigde bodem veroorzaakt elke nieuwe bui een toename in de afvoer van water en zorgt daarmee voor hogere waterstanden. Het waterbergingsgebied Starkriet is inmiddels al in gebruik genomen.

Stijging Waterniveau

Als gevolg van aanhoudende regenval verwacht het waterschap opnieuw een piek in de hoeveelheid water die verwerkt moet worden. Ondanks de verwachte aanzienlijke stijging van de waterstand wordt de piek in Helmond pas rond 6 januari verwacht.

Oorzaak

De stijging van de rivier de Maas is te wijten aan de neerslag die de afgelopen tijd is gevallen in Frankrijk en de Ardennen, wat uiteindelijk resulteert in een hogere waterstand in de Maas. Waterschap Aa en Maas houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Gunstige voorspellingen

Na donderdag en vrijdag worden gunstige weersomstandigheden verwacht. De dagen lijken droger te worden, waardoor het waterschap meer mogelijkheden krijgt om het water af te voeren.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *