We laten weer Lichtjes branden op oorlogsgraven in Mierlo.

Al vele jaren, is het een traditie, om op kerstavond 24 december, 665 lichtjes te ontsteken op het militair Britse Ereveld aan de Geldropseweg in Mierlo. In de omgeving van Geldrop-Mierlo is dit initiatief genomen, om deze jonge mannen die hun leven hebben gegeven en  die ons de vrijheid heeft gebracht, te herdenken en de warmte van het licht te laten voelen en onze herinnering en dankbaarheid te tonen. Ook in Helmond vind er een herdenking plaats aan de Molenstraat, bij de negen oorlogsgraven.

Het Brits Ereveld, in Mierlo-Geldrop, biedt de laatste rustplaats aan 665 soldaten die na het einde van de Tweede Wereldoorlog ter plaatse zijn herbegraven. Deze jonge mannen hebben ruim 78 jaar geleden, hun leven gegeven, door zich in te zetten in het verdrijven van de Duitse bezetters in onze omgeving. Hierdoor kunnen wij nu nog in vrede Kerst kunnen vieren met familie en vrienden.  Dat verdient respect en waardering.

De organisatie zou heel graag willen dat schoolkinderen (met hun ouders of oma’s en opa’s), de Veteranen en andere belangstellenden hierbij aanwezig zijn.  Zij kunnen dank ook een brandende kaars voor een grafsteen te plaatsen en even stil te staan om de overleden soldaat te herdenken en ook bij de vrijheid die wij nu dank zij deze jonge mannen hebben. .”Vrijheid is niet vanzelfsprekend “  In de corona jaren werden de kaarsen door  een kleine groep Veteranen en andere vrijwilligers, ontstoken en geplaatst. Nu is iedereen weer, van harte welkom om16.30  op zaterdag 24 december aanstaande.

Deze kaarsen met een brandtijd van ongeveer 48 uren, zijn centraal ingekocht en zullen op het Brits Ereveld klaar staan. Donaties voor de kaarsen zijn erg welkom en kan evt. worden overgemaakt op ING rekening: NL40 INGB 0000 167498 tnv. HR LJ van den Berg ovv. Lichtjes Mierlo en wordt zeer gewaardeerd.

U wordt  vriendelijk verzocht, als het mogelijk is om met de fiets te komen. Er is  een tekort aan auto parkeergelegenheid en volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars. U kunt ook parkeren op de P-plaats bij het Wolfsven.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Een fantastisch initiatief dat ik van ganser harte onderschrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.