We mogen weer bij Togarashi in Helmond

Maandag 12 september is het weer zover, de start van een nieuw seizoen Oosterse bewegingskunsten bij Togarashi in Helmond. Inmiddels voor het 33e jaar wordt lesgegeven in diverse disciplines, zoals jiu jitsu, iaido, jodo en tai chi.

Dit jaar staat – nog meer dan andere jaren – in het teken van zelfverdediging, weerbaarheid, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. “Vorig jaar hebben we het genoegen gehad om ambulancepersoneel te trainen en te leren omgaan met een kobutan. We hebben hier heel goeie feedback op gehad en als vereniging zijn we blij om een bijdrage te leveren aan het vergroten van de weerbaarheid in de samenleving”, aldus Hans Spaan, sensei van de dojo. “We zien en horen steeds vaker over situaties waarin een bepaalde mate van weerbaarheid en zelfvertrouwen een uitweg had kunnen bieden, en daar leggen we dit jaar de nadruk op. Zo zullen we meer gebruik maken van de parkeergarage van het Fletcher hotel om real-life acties te trainen. Veelal gaat dit gepaard met jezelf verdedigen tegen agressors, maar soms zal het kiezen voor een vluchtweg geadviseerd worden. Omdat een groot deel van de leden jeugdleden zijn, vinden wij het belangrijk dat zij hierin worden getraind.”

Ten opzichte van vorig jaar hebben vier leden de zwarte band jiu jitsu behaald, geheel zelf opgeleid, en zij zullen een grotere rol krijgen om hun kennis, ervaring en kunde over te dragen aan de andere leden. En dit geldt niet alleen bij deze discipline, ook de kwaliteit bij de disciplines iaido (kunst van het zwaardtrekken), jodo (kunst van de stok) en tai chi (Chinese bewegingsleer) is erg hoog en wordt ieder jaar hoger door certificering van de leraren en de leden. “Rekening houden met de sociale en maatschappelijke omgevingsfactoren en daarop inspelen plus ervoor zorgen dat het lesaanbod divers en up-to-date is en blijft, zijn mijns inziens de pijlers waarop onze vereniging kan bouwen”, zo zegt Jeroen Geven, voorzitter van de vereniging. “We zetten bijvoorbeeld in op het trainen van jonge kinderen en jong-volwassenen, daar kunnen we grootste resultaat halen als het gaat om zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Ik nodig iedereen uit om (eventueel samen met vriendjes of vriendinnetjes) een proefles te nemen en te kijken of de les en datgene waarvoor wij staan, je bevalt.”

Ook dit jaar zal – afhankelijk van Covid maatregelen uiteraard – Togarashi nationaal en internationaal samenwerking organiseren, door middel van stages, een jeugdkamp met een bevriende dojo in Katwijk en andere evenementen. Zo positioneert Togarashi zich als een sociale vereniging met een grote diversiteit in leden tegen de achtergrond van een alsmaar veranderende samenleving. “Precies wat we willen”, roepen Hans en Jeroen in koor. En ja, we doen ook een beetje aan marketing, getuige het meest recente radio-interview bij Studio Helmond, begin augustus.

Meer informatie over de vereniging, de trainingstijden en locatie is te vinden op www.togarashi.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Hans Spaan op telefoonnummer 06-2167 5283. We zien iedereen graag terug vanaf maandag 12 september!

Team Togarashi-Ronin

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.