Eindexamen studenten van SintLucas hebben weer in de St.-Lambertuskerk een restauratieopdracht van een gedeelte in de kerk tot een goed einde gebracht. Alweer vele jaren komen de studenten van SintLucas uit Boxtel voor het uitvoeren van hun opdrachten naar Helmond. De opdracht voor dit jaar is het restaureren van drie wanden in de Lambertuskerk, in een grote nis een groot Mariabeeld links voor in de kerk.  Het was mooi om te zien op welke manier de 14 studenten, decoratie en restauratieschilder een maand geleden aan de slag zijn gegaan om dit bijzondere project te gaan doen slagen.

Het was schuren, plamuren, allerlei sjablonen uitsnijden, passen en meten en dergelijke handeling om alles voor elkaar te maken. Maar voor het zoveelste jaar op rij hebben de studenten hun examenopdracht tot een goed einde gebracht. De opdracht voor dit jaar was het restaureren van drie wanden in de kerk waarop een tapijt was geschilderd.  Het was mooi om te zien hoe de veertien studenten, decoratie en restauratieschilder dit hebben gedaan.

De schilderingen die ze moesten restaureren waren al in de jaren twintig van de vorige eeuw door de firma Perey uit Venlo op deze twee muren aangebracht. De benodigde sjablonen die gemaakt werden met smetlijnen en schietlood werden op de muur gezet en de afbeelding weer opnieuw aangebracht. Het was een klus met veel handwerk die ze hier moesten verrichten in dit deel van de Helmondse St.-Lambertuskerk.

In een maand tijd met een redelijke temperatuur in de kerk trotserend en met veel enthousiasme hebben ze de drie muren weer mooi toonbaar gemaakt.  Opnieuw was dit jaar hun allesweter docent Joep Dircks ook weer van de partij. In de nabespreking, op vrijdagmiddag, mochten er enkelen hun verhaal doen over het verloop van deze restauratie klus. Het is in ieder geval weer een mooi stukje werk geworden dat deze elf meiden en drie jongens hier in de Helmondse St.-Lambertuskerk hebben achtergelaten.

Dit alles leidde tot de mededeling aan de studenten dat ze allemaal aan de gestelde verwachting hadden voldaan en werden door pastoor Seidel bedankt en gefeliciteerd met het bereikte resultaat. Oud docent Frans van de Leur liet de kurken knallen en zo kon er een toast worden uitgebracht met een heerlijk glas Champagne. Proost en Chapeau op een fantastisch resultaat dat jullie hebben bereikt.

Foto’s en Tekst, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk. wederom dank voor deze fraaie rapportage. Met heel veel respect heb ik het fantastische werk van deze studenten bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.