Werken aan een gezond bos in de Stiphoutse bossen

In het oosten van de Stiphoutse bossen, tussen de eerste en vierde bosweg, vindt komende periode een dunning plaats. Dat betekent dat de gemeente bomen gaat kappen, om de meer vitale en waardevolle bomen ruimte te geven om te groeien. De selectie is eerder gemaakt door te ‘blessen’. Hierbij zijn de bomen die gekapt worden aangeduid met een oranje markering. De werkzaamheden passen in het beheerplan voor de bosgebieden van de gemeente. Het doel is om meer variatie en afwisseling in de Helmondse bossen te brengen. Hiermee wil de gemeente zorgen voor een gezonde combinatie van natuur, recreatie en houtproductie. De werkzaamheden starten eind september.

Door bomen weg te halen krijgen andere bomen ruimte om beter te groeien. Daar waar veel dezelfde boomsoorten staan, creëert de gemeente open plekken. Op deze plaatsen groeien kruiden en struiken. Zo ontstaat er meer variatie. Ook hebben bomen hier de kans zich te verjongen. Deze jonge boompjes groeien uit tot volwassen bomen, waardoor de open plek weer dichtgroeit. De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de gedragscode bosbeheer.

Overlast voor bezoekers tot een minimum beperkt

Als bezoeker van de Stiphoutse bossen kan er mogelijk overlast ondervonden worden. Paden worden tijdelijk afgesloten of zijn moeilijker begaanbaar. De gemeente probeert de overlast tot een minimum te beperken. Tijdens de werkzaamheden hangt er ter plekke informatie om bezoekers te informeren.

Foto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *